Såvejledning til biblomme - lobularia maritima

Såvejledning til biblomme - lobularia maritima

At dyrke biblomme (Lobularia maritima) i din have er en fantastisk måde at tilføre duft og skønhed på. Denne plante er let at dyrke og perfekt til kantbeplantning, klippehaver eller som en delikat tilføjelse til blomsterkasser. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du sår og passer biblomme.

Vælg det rette tidspunkt

Biblomme kan sås direkte i haven efter den sidste frost, eller indendørs 6-8 uger før den sidste forventede frost for at få en tidlig start. Planten trives i det danske klima og kan blomstre fra foråret til efteråret.

Forbered jorden

Vælg et solrigt til delvis skygget sted i haven med veldrænet jord. Biblomme er ikke kræsen med jordtypen, men trives bedst i moderat frugtbar jord. Løsn jorden og fjern ukrudt, inden du sår.

Såning

  • Direkte såning i haven: Drys frøene let over jorden og tryk dem forsigtigt ned, men dæk dem ikke med jord, da de kræver lys for at spire. Vand området forsigtigt.
  • Såning indendørs: Så frøene i frøstartsbakker eller potter med startjord. Placer frøene på jordoverfladen og tryk dem let ned uden at dække dem. Hold jorden fugtig, men ikke våd.

Pleje efter spiring

  • Når frøene spirer, som typisk sker inden for 7-14 dage ved en temperatur på 18-21°C, skal du sørge for, at de unge planter får nok lys og vand.
  • Hvis planterne blev sået indendørs, skal de vænnes til udendørsklimaet gennem en proces kaldet afhærdning. Udsæt gradvist planterne for udendørs forhold over en periode på en uge, inden de plantes ud i haven.
  • Plantes de unge biblomme-planter ud i haven, bør de placeres med en afstand på ca. 15-20 cm mellem hver plante, afhængigt af sorten.

Vand og vedligeholdelse

  • Biblomme kræver regelmæssig vanding, især under tørre forhold, men pas på ikke at overvande.
  • Fjern visne blomster løbende for at fremme yderligere blomstring og forhindre selv-såning, hvis det ikke er ønsket.
  • Biblomme er generelt sygdomsresistent og kræver minimal pleje ud over basisplejen.

Følger du disse enkle trin, vil din have snart være fyldt med den charmerende og duftende biblomme, der tiltrækker bestøvere og tilføjer et strejf af farve og skønhed.

Tilbage til blog