Hvem er vi?

Biblomst.dk er ejet af Lone og Nikolaj.

Vi bor på landet midt i Vendsyssel. Her har vi en have på en hektar. Da vi overtog ejendommen i 2014, var haven en meget veltrimmet park. Græs var der rigtigt meget af og der var sørget for at ingen mælkebøtter havde en chance. 

Mange vil sige at det var en meget flot park.

Det er det ikke længere. Nikolajs passion for særlige træer har gjort det væsentligt sværere at komme rundt med plæneklipperen. Da begrebet "vild med vilje" kom frem var det nærmest en legalisering af de forhold, der allerede var blevet en del af vores have.

Det er lykkedes os at forvandle vores have til et sted med tifold flere insekter og derfor også mange, mange flere fugle.

Samtidig skal vi ikke arbejde lige så hårdt for at holde haven ukrudtsfri. Mængden af ukrudt er faldet drastisk. Det skyldes dog alene det, at vi ikke længere karakteriserer de mange planter som ukrudt. Det viser sig nemlig, at langt det meste af de planter der generelt betragtes som ukrudt, på et tidspunkt leverer blomster eller levesteder til specifikke insekter.

Har man heste, synes man, at gul engbrandbæger er en plante fanden har skabt. Den er giftig for heste og kommer den med i høet kan hesten ikke sortere den fra. Hos os (vi har ikke længere heste), står den rundt omkring, hvor det passede dens frø at lande. Nu har den relative sjældne sommerfugl "blodplet" et sted at leve.

Så med den vinkel, så har vi stort set ikke ukrudt! Og dog. For vi vil meget gerne have brændenælder forskellige steder i haven. Så har sommerfuglen nældens takvinge et sted at lægge æg, men der er andre steder, hvor det ikke er så belejligt at den er. Der må vi hive den op og holde den nede.

Hverken Lone eller jeg har formelle gartneruddannelser. Der er også mange planter og insekter vi ikke ved så meget om. Men for hver dag der går, bliver vi klogere, for vi brænder for vores have og vi elsker at lære nyt.

Nikolaj har været naturfagslærer i mere end 20 år. Vi har været haveejere i mere end 25 år, så lidt viden har vi fået undervejs. 

Det er stadig vildt fascinerende, at et lille bitte frø, kan blive til flotte planter og træer. Når man tænker på, hvor lille et digitalisfrø eksempelvis er, så er det utroligt at der kan ligge gener som bestemmer at den skal blive 1,5 meter høj og have en bestemt farve, indkapslet i et frø på en tiendedel milimeter!


Vi bruger rigtigt meget tid på at holde øje med, hvilke planter vi har hvor, og hvornår det er tid til at høste frøene. Det er en balancegang, for frøene skal nå at modne på planten og kan ikke tages for tidligt. Er vi for sent ude, er frøene smidt på jorden og der er intet at høste.

Vores egne frø er lavet efter økologiske principper, der kommer hverken gift eller kunstgødning i haven. Alle vores frø bliver naturligt kuldebehandlet, inden vi sætter dem til salg. Det sker i vores drivhus eller i orangeriet, hvor de hænger i net under loftet. Det betyder, at de er klar til at spire, når du modtager dem.

En stor del af vores frøsalg er baseret på vores rådgivning. Vi vil meget gerne lave vejledninger og fortælle om tips og tricks der kan gøre det nemmere at have succes med blomsterne.

Derfor er det altid i orden at spørge os til råds, vi svarer så hurtigt og godt vi kan.

 

blomsterhilsner fra

Lone & Nikolaj

Vores tøj, tasker og andet