Såvejledning til Jomfru i det Grønne - nigella damascena

Såvejledning til Jomfru i det Grønne - nigella damascena

At dyrke Jomfru i det grønne 'Mulberry Rose' (Nigella damascena 'Mulberry Rose') fra frø er en forholdsvis enkel proces, der giver en stor belønning i form af smukke blomster og dekorative frøkapsler. Her er en komplet såvejledning, der sikrer, at du får det bedste resultat i din have

Jomfru i det grønne 'Mulberry Rose' er en årlig plante, der er kendt for sine charmerende rosa blomster og dekorative frøkapsler. Denne sort trives i de fleste jordtyper, forudsat at jorden er veldrænet, og planten får nok sollys. Planten er let at dyrke og er en fremragende tilføjelse til blomsterbede, krukker, og som kantplante i haven.

Såtidspunkt

 • Direkte såning udendørs: Så frøene direkte i haven, når risikoen for frost er overstået, typisk fra midten af april til starten af maj i Danmark.
 • Efterårssåning: I områder med milde vintre kan du så frøene om efteråret, hvilket ofte resulterer i tidligere blomstring det følgende år.

Såvejledning

 1. Forbered jorden: Vælg en solrig til delvist skygget placering med veldrænet jord. Løsn jorden med en havegreb og fjern sten samt ukrudt. Jorden behøver ikke være særlig næringsrig, da Jomfru i det grønne trives i moderat frugtbar jord.

 2. Så frøene: Så frøene sparsomt direkte på jordoverfladen. Dæk dem let med jord, cirka 1-2 mm dybt, da de kræver lidt lys for at spire effektivt.

 3. Vanding: Vand jorden forsigtigt for at undgå at forstyrre de nysåede frø. Hold jorden fugtig, men ikke våd, indtil spiringen sker.

 4. Spiretid: Frøene begynder normalt at spire inden for 14-21 dage afhængigt af jordtemperaturen.

 5. Udtynding: Når frøplanterne er store nok til at håndtere, tynd dem ud, så der er ca. 15-20 cm mellem hver plante. Dette giver plads til vækst og sikrer bedre luftcirkulation omkring planterne.

Pleje under væksten

 • Vanding: Vand regelmæssigt, især under tørre perioder, men lad jorden tørre ud mellem vandingerne for at undgå overvanding.

 • Gødning: Jomfru i det grønne 'Mulberry Rose' kræver minimal gødning. Hvis jorden er meget fattig, kan en let anvendelse af en balanceret gødning i vækstsæsonens start være gavnlig.

 • Støtte: Selvom planten generelt ikke kræver støtte, kan det være nødvendigt i meget blæsende områder eller hvis planten vokser særligt højt.

Blomstring og efterbehandling

 • Blomstringen sker typisk fra tidlig sommer til tidligt efterår. Efter blomstringen udvikler planten dekorative frøkapsler, som kan høstes til tørrede blomsterarrangementer.
 • Lad nogle frøkapsler sidde tilbage på planten for naturlig selvsåning, hvis du ønsker, at planten skal sprede sig i haven.

Miljøbevidste tips

 • Jomfru i det grønne 'Mulberry Rose' er ikke kun en skønhed i haven men også en vigtig kilde til nektar for bestøvere som bier og sommerfugle. Ved at dyrke denne plante bidrager du til biodiversiteten i din have.
 • Undgå brug af kemiske pesticider for at beskytte de bestøvende insekter, der tiltrækkes af dine blomster.

Ved at følge disse trin kan du nyde de smukke rosa blomster og dekorative frøkapsler af Jomfru i det grønne 'Mulberry Rose' og samtidig bidrage positivt til dit lokale økosystem.

Tilbage til blog