Vejledning til indsamling af frø fra solhat

Vejledning til indsamling af frø fra solhat

Vejledning til indsamling af frø fra solhat

 1. Identificér modne blomster: Vent til blomsterne er fuldt udsprungne og kronbladene begynder at visne. Dette er normalt et tegn på, at frøene er ved at være modne.

 2. Tidspunkt: Det bedste tidspunkt for indsamling af frø er i det sene sommer eller tidlige efterår. Sørg for at vælge en tør dag, hvor der ikke har været regn eller dug.

 3. Forbered udstyr: Du vil have brug for en saks, handsker og små papirposer eller kuverter til at opbevare de indsamlede frø.

 4. Skær blomsterhovedet af: Brug en saks til forsigtigt at skære blomsterhovedet af. Sørg for også at tage et lille stykke af stilk med.

 5. Fjern frøene: Læg blomsterhovedet i en papirpose og ryst det forsigtigt. Dette vil hjælpe frøene med at løsne sig fra blomsterhovedet.

 6. Sortér frøene: Tag blomsterhovedet ud af posen og adskil frøene fra den øvrige planteaffald. Du kan bruge en lille sigte eller dine hænder til dette trin.

 7. Tjek frøkvaliteten: Gode frø er ofte robuste og mørke i farven. Kassér eventuelle frø, der ser små, lette eller beskadigede ud.

 8. Tørring: Læg frøene på et stykke papir og lad dem tørre i et par dage på et tørt og godt ventileret sted.

 9. Opbevaring: Opbevar de tørrede frø i en papirpose eller kuvert, mærket med art og årstal. Opbevar dem et køligt og mørkt sted indtil næste såsæson.

 10. Test for spireevne: Før du sår frøene næste år, kan det være en god idé at udføre en simpel spiretest for at vurdere frøenes levedygtighed.

Nogle sorter af solhat (Echinacea) kræver en kuldeperiode, også kaldet stratificering, for at bryde frødvalen og fremme spiring. Dette gør du typisk ved at udsætte frøene for en periode med kold og ofte fugtig opbevaring, for at efterligne de naturlige vinterforhold. Her er, hvordan du kan stratificere dine solhatfrø:

Du kan også bare vente til sen vinter med at høste dine frø, der er bare lige et lille men... Du er ikke den eneste der er vilde med dem

Stratificering af solhatfrø

 1. Forbered Frøene: Læg frøene i en lille plastikpose med fugtigt sand eller sphagnum. Ryst posen let for at sikre, at frøene er godt blandet med materialet.

 2. Opbevaring: Læg posen i køleskabet. Temperaturen bør være mellem 1-5 grader Celsius.

 3. Tidspunkt: Lad frøene stratificere i køleskabet i 4-6 uger. Nogle sorter kan kræve en længere eller kortere periode, så det kan være godt at konsultere med frøproducentens anbefalinger.

 4. Check Fugtighedsniveauet: Kontroller regelmæssigt, at sandet eller sphagnumen forbliver fugtig, men ikke våd.

 5. Spiringstest: Efter stratificeringsperioden kan du udføre en spiringstest ved at så nogle frø i en lille pot med jord for at tjekke deres spireevne.

 6. Udså: Efter den vellykkede kuldebehandling kan frøene nu sås i forberedt jord, som beskrevet i din oprindelige såvejledning.

Stratificering kan forbedre spireprocenten og er en god praksis, især hvis du har indsamlet dine egne frø.

Ved at følge denne vejledning skulle du have gode chancer for at indsamle levedygtige frø fra din solhat, som du kan bruge i de kommende sæsoner.

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.