Have og blomster i marts måned

Have og blomster i marts måned

Når marts måned ruller ind, begynder forårets tegn så småt at vise sig, og det er et perfekt tidspunkt for haveejere at komme i gang med haven. Der er flere opgaver og projekter, som kan påbegyndes, for at sikre en blomstrende og biodivers have senere på året. Herunder følger en vejledning til, hvad du kan gøre i marts, med fokus på blomster, du kan forspire, og hvad der kan sås både inde og ude.

Forspiring af blomsterfrø indendørs

Marts er ideel til forspiring af blomsterfrø indendørs. Det giver planterne et forspring, så de er klar til at blomstre tidligere på sommeren. Her er et par eksempler på blomster, der egner sig godt til forspiring i marts:

 • Stokroser (Alcea rosea): Disse majestætiske blomster kan forspires indendørs for at blomstre det følgende år. De er stauder i det danske klima og giver en høj og imponerende blomst i haven, der tiltrækker bestøvere som bier og sommerfugle.
 • Løvemund (Antirrhinum majus): En farverig og charmerende etårig blomst, der tiltrækker insekter og er perfekt til forspiring indendørs. De vil bringe farve og liv til din have eller altan.

Direkte såning udendørs

Når jorden begynder at tø op, og frostrisikoen aftager, kan visse blomsterfrø sås direkte udendørs:

 • Kornblomst (Centaurea cyanus): En nem og farverig blomst, der kan sås direkte i jorden. Den er etårig i Danmark og tiltrækker bestøvere som bier og sommerfugle.
 • Valmue (Papaver spp.): Direkte såning af valmuer i marts vil give en smuk og naturlig blomstring i sommermånederne. Valmuer er etårige og bidrager til havenes biodiversitet.

5 Gode råd til haven i marts

 1. Ryd op i haven grundigt

  • Start med at fjerne visne planterester og blade fra dine bede og græsplæner. Dette er ikke kun æstetisk tiltalende men forhindrer også sygdomme og skadedyr i at overvintre i haven. Saml opfaldne grene og andet organisk materiale, som kan komposteres, for at skabe næringsrig jord til dine planter.
 2. Forbered jorden med omhu

  • Tag en spade eller greb og vend jorden i dine bede for at løsne den op. Det er også et godt tidspunkt at teste jordens pH-værdi og tilføre kalk, hvis nødvendigt. Bland en god portion kompost eller velmodnet gødning ind i jorden for at forbedre dens struktur og tilføre næringsstoffer. Dette trin er essentielt for at sikre, at dine planter får de bedste vækstbetingelser.
 3. Planlæg din have med intention

  • Overvej, hvilke nye planter du ønsker at introducere i din have. Tænk på, hvordan de passer ind i haven med hensyn til farve, højde, blomstringstid og deres bidrag til biodiversitet. Lav en skitse af din have og planlæg, hvor hver plante skal placeres, så de får de lysforhold, de trives bedst i.
 4. Beskær buske og træer korrekt

  • Marts er det ideelle tidspunkt at beskære sommerblomstrende buske og frugttræer, da de endnu ikke er begyndt at sætte nye skud. Buske som hortensia og buddleja (sommerfuglebusk) samt frugttræer som æble og pære kan beskæres for at fremme sund vækst og god frugtsætning. Fjern døde, syge eller overkrydsende grene for at forbedre luftcirkulationen og lysindfaldet til planten.
 5. Kom godt fra start med krukker og plantekasser

  • Begynd forspiringen af blomster og grøntsager indendørs i marts. Når de er stærke nok, og risikoen for nattefrost er ovre, kan de flyttes ud i krukker og plantekasser. Dette giver dig en tidlig start på sæsonen og mulighed for at nyde blomsterne tidligere. Sørg for at vælge krukker med drænhuller for at undgå vandlogning, og brug en god kvalitet af pottejord for at sikre optimal vækst.

 

 God fornøjelse med havearbejdet i marts!

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.