Såvejledning til Børste Kokarde (Gaillardia aristata)

Såvejledning til Børste Kokarde (Gaillardia aristata)

Såvejledning til Børste Kokarde (Gaillardia aristata) – En Farverig Pragt i Din Have

Plantebeskrivelse: Børste Kokarde, kendt som Gaillardia aristata, er en farverig og robust staude, der med sine strålende blomster i røde, gule og orange nuancer skaber en varm atmosfære i enhver have. Den er kendt for sin lange blomstringstid fra det tidlige sommer til efterårets start og er elsket af både haveentusiaster og det vilde dyreliv, som nyder godt af dens rigelige nektar.

Plantens oprindelse og egenskaber: Denne nordamerikanske skønhed er perfekt tilpasset tempererede klimaer og trives også i danske haver, hvor den kan nå op til 60 cm i højde. Den er tørketolerant og egnet til et bredt udvalg af jordtyper, hvilket gør den ideel til både krukker og bede.

Såning af Børste Kokarde:

 1. Såtidspunkt: Frøene kan sås indendørs fra februar til april eller direkte i haven efter den sidste frost, typisk fra midt til slut maj.

 2. Jordforberedelse: Vælg en solrig placering med veldrænet jord. Forbedr jorden med kompost eller anden organisk materiale for at fremme dræning og næringsindhold.

 3. Såning indendørs:

  • Fyld små potter eller bakker med en let så- og priklejord.
  • Spred frøene jævnt over jordoverfladen og dæk dem let med jord, da Gaillardia aristata kræver lys for at spire.
  • Hold jorden fugtig, men ikke våd, og placér pottene et sted med meget lys og en temperatur omkring 18-22 grader Celsius.
 4. Såning udendørs:

  • Ryst frøene ud i et tyndt lag over jordoverfladen og tryk dem let ned.
  • Dæk ikke frøene helt, da de behøver lys for at spire.
  • Vælg en dag uden for meget vind for at undgå, at frøene blæser væk.
 5. Spireproces: Frøene bør spire inden for 14-28 dage. Hvis du har sået indendørs, skal de unge planter hærdes af, før de plantes ud i haven.

 6. Udplantning: Når frøplanterne har udviklet flere sæt blade og er stærke nok, plant dem ud i haven med en afstand på ca. 30 cm mellem hver plante.

Efterpleje:

 • Vand planterne regelmæssigt, især i tørre perioder, men pas på ikke at overvande.
 • Tilføj mulch omkring planterne for at bevare fugtighed og undertrykke ukrudt.
 • Når blomsterne begynder at visne, klip dem af for at fremme en fortsat blomstring.

Hvorfor Børste Kokarde er et godt valg:

 • Bidrager til biodiversiteten i haven ved at tiltrække bier, sommerfugle og andre bestøvere.
 • Lav vedligeholdelse og lang blomstringstid gør dem til en favorit blandt travle gartnere.

Året efter: Gaillardia aristata vil komme tilbage år efter år, fyld din have med farve og liv. Deling af planterne hvert 2-3 år om foråret vil holde dem sunde og blomstrende.

Med disse skridt og tips, er du klar til at nyde de smukke, muntere blomster af Børste Kokarde, der vil lyse op i din have og skabe et livligt miljø for havebesøgende dyr.


Ved at følge denne guide, skulle du være i stand til at etablere et blomstrende bed af Børste Kokarde, som ikke alene vil være visuelt tiltalende, men også bidrage positivt til det lokale økosystem og biodiversitet i din have.

Tilbage til blog