Islandsk Valmue (Papaver nudicaule)

Islandsk Valmue (Papaver nudicaule)

Såvejledning til Islandsk Valmue (Papaver nudicaule)

Islandsk valmue, kendt for sine lyse og levende blomster, er en populær plante i mange haver. Denne flerårige plante, som ofte dyrkes som en etårig i koldere klimaer, er indfødt til de subarktiske regioner. Den er ideel for haveentusiaster i Danmark, der søger at tilføre farver til deres haver og samtidig støtte biodiversiteten.

Såtidspunkt

 • Forårssåning: Så frøene tidligt på foråret, så snart jorden er arbejdbar og risikoen for hård frost er mindsket.
 • Efterårssåning: Du kan også så frøene i efteråret, hvilket tillader dem at stratificere naturligt over vinteren. Frø købt hos biblomst er dog stratificeret. Vi anbefaler derfor at så i foråret

Såning

 1. Jordforberedelse: Vælg et solrigt område med veldrænet, sandet jord. Bearbejd jorden til en fin tekstur og fjern ukrudt og store sten.

 2. Så Frøene: Så frøene overfladisk. Fordi de kræver lys for at spire, skal de ikke dækkes med jord, men blot trykkes forsigtigt ned i jorden.

 3. Afstand og Dybde: Så frøene sparsomt for at undgå overfyldning, da dette kan hæmme væksten. Hvis du sår i rækker, hold ca. 30 cm afstand mellem rækkerne.

Efter Såning

 1. Vanding: Vand jorden forsigtigt for at holde den fugtig, men ikke våd. Overvanding kan drukne de spirende frø.

 2. Spiring: Frøene spirer normalt inden for 14-21 dage, afhængigt af temperatur og forhold.

Pleje Under Vækst

 1. Udtynding: Når frøplanterne er et par centimeter høje, udtynd dem for at give plads til vækst. Den endelige afstand mellem planterne bør være ca. 20-30 cm.

 2. Vanding: Islandsk valmue tåler tørke godt, men regelmæssig vanding fremmer sund vækst, især i tørre perioder.

 3. Gødning: Anvend en let gødning, hvis nødvendigt, men undgå overdreven gødning, da dette kan fremme blad vækst på bekostning af blomstring.

Blomstring og Efterpleje

 1. Blomstring: Forvent blomstring fra det sene forår til den tidlige sommer. Blomsterne holder kun kort, men nye vil fortsætte med at komme.

 2. Efter Blomstring: Når blomstringen er forbi, kan du fjerne de visne blomster for at opmuntre til yderligere blomstring.

 3. Forberedelse til Vinteren: I koldere klimaer som Danmark, hvor planten ofte dyrkes som en etårig, kan du enten lade planten selvså for næste år eller fjerne den efter blomstring.

Miljøovervejelser

 • Biodiversitet: Islandsk valmue er fantastisk til at tiltrække bier og sommerfugle, hvilket bidrager til havebiodiversiteten.
 • Giftighed: Vær opmærksom på, at planten kan indeholde giftige stoffer.

Ved at følge disse trin kan du nyde de smukke blomster af islandsk valmue i din have. Denne plante er ikke kun en fryd for øjet, men også en vigtig bidragyder til havenes økosystem.

Tilbage til blog