Robiniefrø

Robiniefrø

Robinietræet er et fantastisk træ for havens insekter. Blomsterne hænger i klaser på træets grene efter 3 - 5 år. Her udsender de den skønneste duft, til vores fornøjelse og for at lokke insekterne til.

Frøene er cirka tre millimeter store. Hovedreglen jeg bruger til denne slags frø, er at de skal sås i en dybde cirka fire gange deres egen størrelse. Her betyder det at der skal omkring en centimeter jord oven på frøet.

Men inden da, bruger jeg at fylde potter godt op med jord. Pottestørrelsen jeg bruger er 0,8 liter, men det er reelt ikke vigtigt.

Jorden er almindelig så/prikle jord fra den lokale Coop forretning. Det er meget vigtigt, at den jord frøene sås i, IKKE er tilsat en masse gødning. Det bliver for voldsomt for frø og spirer, der vil blive svitset og dø.

Jorden skal trykkes godt fast. Det gør jeg for, at jorden skal have trykket luften ud. Det øger evnen til at suge vand op nedefra.

Når jorden er klar, lægger jeg to - tre frø oven på og tilføjer den ønskede mængde jord øverst. Den trykkes let fast, så jeg er sikker på, at der er jordkontakt med frøet.

Potterne stiller jeg i et fad, med vand. Der står mellem 1 - 2 centimeter vand. 

Efter en halv times tid tjekker jeg, at alle potterne er blevet fugtige i det øverste jordlag. Er det ikke tilfældet, så trykker jeg jorden bedre sammen. Samtidig sikrer jeg, at der er vand i undervandingsfadet - der skal som regel lige efterfyldes, fordi potterne har suget meget op.

Robiniefrøene kan være op til tre uger om at spire. I den periode tjekker jeg hverdag om de mangler vand.

Hvis der kommer flere spirer i samme potte, venter jeg med at skille dem ad, til de er blevet mere robuste.

Når "stammen" begynder at gå fra grøn farve til brunlig, kan den plantes ud.

Træet er fuldt ud hårdfør i den danske vinter. Det må dog ikke udsættes for frost, hvis stammen endnu ikke er blevet brunlig.

Har du sået frøene sent på sæsonen, kan det være en fordel at beskytte det, den første vinter.

 

 

Tilbage til blog