Såvejledning for Dild (Anethum graveolens)

Såvejledning for Dild (Anethum graveolens)

Såvejledning for Dild (Anethum graveolens)


Dild (Anethum graveolens) er en aromatisk og smuk urt, der er kendt for sin karakteristiske smag og duft. Denne etårige plante er værdsat i køkkener over hele verden og er desuden en fremragende kilde til næring for havenes insekter, herunder bier og sommerfugle. I Danmark trives dild godt i det tempererede klima og kan let dyrkes i haver eller krukker, hvilket gør den tilgængelig for alle, der ønsker at bidrage til biodiversiteten.

Før du sår
Dild trives bedst i fuld sol og veldrænet jord. Det er en god idé at finde et solrigt sted i haven, hvor planten kan få mindst 6-8 timers direkte sollys dagligt. Jorden bør være rig på organisk materiale og have en neutral til let basisk pH-værdi.

Såning

  • Tidspunkt: Dild kan sås direkte i haven fra midt på foråret, efter at risikoen for nattefrost er ovre. I Danmark er dette typisk fra april til juni. For en kontinuerlig høst kan du så frø med 2-3 ugers mellemrum indtil slutningen af juli.
  • Sådybde og afstand: Så frøene ca. 1 cm dybt i jorden. Hvis du sår i rækker, bør der være ca. 20 cm mellem hver række. Når planterne begynder at vokse, tynd dem ud, så der er ca. 20 cm mellem hver plante.
  • Vanding: Hold jorden fugtig, men ikke gennemvædet. Dild spirer normalt inden for 10-14 dage.

Pleje

  • Ukrudt: Hold området omkring dine dildplanter frit for ukrudt. Dette hjælper med at reducere konkurrencen om næringsstoffer og vand.
  • Vanding: Dild har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Vær dog forsigtig med ikke at overvande, da det kan føre til rodrot.
  • Gødning: Dild kræver minimal gødning. En let anvendelse af en organisk kompost ved såning kan være gavnlig for plantens vækst.

Høst

  • Blade: Du kan begynde at høste de unge blade af dilden, så snart planten er blevet godt etableret. Pluk løbende for at stimulere yderligere vækst.
  • Frø: Hvis du ønsker at høste frø, lad nogle af blomsterhovederne modne på planten, indtil frøene bliver brune. Klip blomsterhovederne af og lad dem tørre et par dage på et tørt sted, før du gnider frøene fri.

Yderligere tips
Dild er ikke kun en nyttig plante for køkkenet og insekterne, men dens blomster og blade kan også tilføje et dekorativt element til din have. Ved at følge disse enkle trin, kan du nyde de mange fordele, som dild har at tilbyde, både for dig og for havenes biodiversitet.

             

Tilbage til blog