Såvejledning for Dværgfingerbøl (Digitalis)

Såvejledning for Dværgfingerbøl (Digitalis)

Såvejledning for Dværgfingerbøl (Digitalis)

Dværgfingerbøl, en mindre variant af den traditionelle fingerbøl (Digitalis), er en charmerende tilføjelse til enhver have. Denne plante er ideel for dem, der ønsker de smukke egenskaber ved fingerbøl, men i en mere kompakt form. Dværgfingerbøl kan nå en højde på omkring 30-60 cm og er derfor velegnet til mindre haver eller forgrundsbeplantning i blomsterbede.

Såning

 1. Tidspunkt: Så dværgfingerbølfrø tidligt på foråret indendørs eller direkte udendørs, når risikoen for frost er overstået.

 2. Jordforberedelse: Vælg en placering med delvis skygge til fuld sol. Dværgfingerbøl foretrækker en veldrænet, humusrig jord. Forbedr jorden med kompost eller anden organisk materiale, hvis nødvendigt.

 3. Såproces:

  • Indendørs: Så frøene i såbakker eller potter med god kvalitet såjord. Drys frøene let over jorden og pres dem forsigtigt ned, men dæk dem ikke, da de kræver lys for at spire.
  • Udendørs: Så frøene direkte i forberedt jord. Drys dem sparsomt og tryk dem forsigtigt ned.
 4. Spirebetingelser: Hold jorden fugtig, men ikke våd. Ved indendørs såning placer bakkerne i et lyst, men ikke direkte sollys. Frøene vil normalt spire inden for 2-4 uger.

Vækst og vedligeholdelse

 1. Udplantning: Når planterne er store nok til at håndtere, og faren for frost er overstået, kan de udplantes på deres permanente placering i haven.

 2. Placering: Dværgfingerbøl trives i delvis skygge, men kan også klare fuld sol, hvis de får tilstrækkelig vand.

 3. Vanding: Vælg regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Undgå at vandlogge jorden.

 4. Gødning: En let gødning tidligt på foråret kan fremme vækst og blomstring.

 5. Beskæring og vedligehold: Når blomstringen er overstået, kan du klippe blomsterstænglerne tilbage for at fremme en anden blomstring og forhindre selvsåning, hvis ønsket.

Generelle oplysninger

 • Dværgfingerbøl er en toårig eller kortlivet staude. Efter den første blomstring kan den producere nye frøplanter, der vil blomstre i de følgende år.
 • Vær opmærksom på, at alle dele af planten er giftige ved indtagelse, så vær forsigtig, hvis du har små børn eller kæledyr.

Dværgfingerbøl er en fantastisk plante til at tilføje farve og interesse til skyggefulde områder af haven, og dens kompakte størrelse gør den velegnet til en række forskellige haveindstillinger. Med passende pleje vil den give en smuk og langvarig blomstring.

 

Tilbage til blog