Såvejledning for Gul Lupin (Lupinus luteus)

Såvejledning for Gul Lupin (Lupinus luteus)

Gul lupin (Lupinus luteus) er en charmerende og farvestrålende plante, der tilføjer en levende gul farve til haven. Den er kendt for sin evne til at forbedre jordkvaliteten ved at binde kvælstof, hvilket gør den til en fremragende valg for økologisk havebrug. Denne art af lupin trives i det danske klima og kan give en spektakulær visuel effekt i blomsterbede, vilde haver eller som kantplante.

Såvejledning for Gul Lupin (Lupinus luteus)

Forberedelse

 • Tidspunkt for såning: Gul lupin kan sås direkte udendørs fra midten af foråret, efter at risikoen for frost er overstået, og ind i det tidlige sommer. For en tidligere blomstring kan frøene forspires indendørs ca. 4-6 uger før den sidste forventede frost.
 • Jordforberedelse: Vælg et solrigt til delvist skygget område med veldrænet jord. Gul lupin trives i fattigere jordtyper og behøver ikke meget gødning, hvilket gør den ideel til mindre frugtbare områder.

Såning indendørs

 1. Pottevalg og jord: Brug små potter og fyld dem med en let og veldrænet så- eller priklejord.
 2. Forbehandling af frø: Gul lupinfrø har en hård skal, som kan kræve forbehandling for at forbedre spiringen. Dette kan gøres ved let at ridse frøenes overflade med sandpapir eller ved at blødlægge dem i lunkent vand i 24 timer før såning.
 3. Såning: Så 1-2 frø per potte, ca. 1-2 cm dybt. Dæk let med jord og vand forsigtigt.
 4. Placering og pleje: Hold jorden fugtig, men ikke våd. Placer potterne et sted med masser af lys og en temperatur på ca. 18-20 grader Celsius. Frøene bør spire inden for 14-21 dage.

Direkte såning udendørs

 1. Forbered såbedet: Løsn jorden og fjern ukrudt. Marker rækker med en afstand på ca. 30-40 cm mellem dem for at give planterne plads til at vokse.
 2. Forbehandling af frø: Ligesom ved indendørs såning kan forbehandling af frøene forbedre spiringen.
 3. Såning: Så frøene direkte i jorden, ca. 1-2 cm dybt. Dæk let med jord og vand grundigt.
 4. Vanding og pleje: Hold jorden fugtig indtil spiring. Når planterne er fremkommet, kan vandingen reduceres.

Efter spiring

 • Udtynding: Når frøplanterne er store nok til at håndtere, tynd ud til den stærkeste plante i hver potte eller i rækkerne udendørs for at sikre tilstrækkelig plads til vækst.
 • Vanding: Gul lupin er tørketolerant, men jorden bør holdes let fugtig, især under tørre perioder.
 • Støtte: Afhængigt af placering og vindforhold kan højere planter have brug for støtte for at undgå, at de knækker.

Gul lupin er en etårig plante i det danske klima, hvilket betyder, at den fuldfører sin livscyklus på et år. Planten kan selvså og vende tilbage det følgende år under de rette forhold. Ved at følge disse trin kan du nyde de smukke gule blomster, der tilfører farve og liv til din have, samtidig med at du forbedrer jordens sundhed.

Tilbage til blog