Såvejledning for Solhat ▪️Rudbeckia hirta 'Orange Fudge'

Såvejledning for Solhat ▪️Rudbeckia hirta 'Orange Fudge'

Solhat, Rudbeckia hirta 'Orange Fudge', er en farvestrålende plante, der med sine orange-blomstrende hoveder kan tilføre et varmt og indbydende udtryk til enhver have. Denne plante er ikke kun en fryd for øjet, men den bidrager også positivt til haven ved at tiltrække bestøvere som bier og sommerfugle, hvilket styrker biodiversiteten. Rudbeckia hirta, kendt som solhat, er ikke hjemmehørende i Danmark, men den trives godt i det danske klima, når den får de rette vækstbetingelser. 'Orange Fudge' er en variant, der med sine dobbelte blomster i varme nuancer, skiller sig ud fra de mere traditionelle solhatte.

Såvejledning for Rudbeckia hirta 'Orange Fudge'

Hvad du skal bruge

 • Solhat 'Orange Fudge' frø
 • Såjord (gerne en økologisk variant)
 • Potter eller bakker til forspiring
 • Vandkande med fin tud
 • Et lyst og lunt sted indendørs til forspiring
 • Eventuelt vækstlys, hvis naturligt lys er begrænset

Fremgangsmåde

 1. Forberedelse af jorden: Start med at fylde dine potter eller bakker op med en god, næringsrig såjord. Jorden skal være fugtig, men ikke våd, inden såning.

 2. Såning: Så frøene let på jordens overflade. Frøene af 'Orange Fudge' behøver lys for at spire, så tryk dem forsigtigt ned i jorden uden at dække dem helt. Hold en afstand på ca. 2-3 cm mellem frøene for at give plads til spiring.

 3. Vanding: Vand forsigtigt frøene med en vandkande med fin tud for at undgå at forstyrre dem. Jorden skal holdes fugtig, men ikke gennemvædet.

 4. Placering: Placer dine potter eller bakker et lyst sted med en temperatur på omkring 18-22 grader Celsius. Hvis du ikke har nok naturligt lys, kan vækstlys være en god løsning for at sikre tilstrækkeligt med lys til spiring.

 5. Pleje under spiring: Hold øje med jordfugtigheden og sørg for, at jorden forbliver fugtig. Spiringen sker typisk inden for 14-21 dage.

 6. Udplantning: Når frøplanterne har udviklet 2-3 rigtige blade og risikoen for nattefrost er overstået, kan de plantes ud i haven. Solhat 'Orange Fudge' trives bedst i fuld sol til delvis skygge og i veldrænet jord.

 7. Afstand mellem planterne: Ved udplantning i haven, sørg for at plante dem med en afstand på ca. 30-40 cm, så de har plads til at brede sig.

 8. Vanding og pleje: Væn planterne gradvist til udendørslivet ved at hærde dem af, før de plantes ud. Efter udplantning, vand regelmæssigt, især i tørre perioder, for at fremme vækst og blomstring.

Solhat 'Orange Fudge' er en et-årig blomst i det danske klima, hvilket betyder, at den fuldfører sin livscyklus på et år. Denne plante er ikke kun en smuk tilføjelse til haven, men også en vigtig kilde til næring for havens bestøvere. Ved at følge ovenstående vejledning kan du nyde godt af dens farverige blomster fra sommer og langt ind i efteråret.

Tilbage til blog