Såvejledning til Alcea rosea "Chaters Double Triumph White" (Stokrose)

Såvejledning til Alcea rosea "Chaters Double Triumph White" (Stokrose)

Såvejledning til Alcea rosea "Chaters Double Triumph White" (Stokrose)


Alcea rosea "Chaters Double Triumph White", kendt som stokrose, er en betagende plante, der med sine fyldte, hvide blomster tilføjer elegance og højde til enhver have. Denne sort er især elsket for sine store, pompom-lignende blomster, der blomstrer fra tidlig sommer til efterår. Stokroser er flerårige i det danske klima, men opfører sig ofte som toårige eller kortlivede stauder, hvilket betyder, at de kan kræve genplantning eller selvsåning for at opretholde deres tilstedeværelse i haven.

Plantens Oprindelse
Alcea rosea er hjemmehørende i Asien og Europa, men "Chaters Double Triumph White" er en kultivar udviklet for dens særlige blomsterkvaliteter.

Såtidspunkt
Stokroser kan sås direkte i haven, når faren for frost er ovre, typisk fra midt på foråret. For tidligere blomstring næste år kan de også sås indendørs i potter 6-8 uger før den sidste forventede frost.

Såprocedure

  1. Forbered jorden: Vælg et solrigt sted med veldrænet jord. Arbejd jorden om, så den er løs og fri for ukrudt, og berig den gerne med kompost eller anden organisk materiale.
  2. Såning: Så frøene ca. 1-2 cm dybt i jorden. Dæk let med jord og vand forsigtigt. Hvis du sår i potter, brug en god, drænet pottemuld.
  3. Afstand: Sørg for at plante frø eller planter med en afstand på mindst 45-60 cm fra hinanden, da stokroser bliver høje og brede.
  4. Vanding: Hold jorden fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Dette kan tage 14-21 dage.
  5. Pleje efter spiring: Når planterne er store nok til at håndtere, og faren for frost er forbi, udplantes de på deres blivende plads i haven.
  6. Støtte: Da stokroser kan nå en højde på op til 2 meter, kan det være nødvendigt at støtte dem med plantestøtter eller opbinding til et hegn, især i blæsende områder.

Vækst og pleje
Stokroser trives bedst i fuld sol og i veldrænet jord. De er relativt tørketolerante, men vil have gavn af regelmæssig vanding i tørre perioder. Fjern visne blomster for at fremme yderligere blomstring og forhindre selvsåning, hvis du ønsker at kontrollere spredningen.

Sygdomme og skadedyr
Stokroser er tilbøjelige til rust, en svampesygdom, der viser sig som orange til brune pletter på bladene. Forebyg sygdommen ved at sikre god luftcirkulation omkring planterne og ved at undgå at vande bladene. Behandl om nødvendigt med svampemidler.


"Chaters Double Triumph White" stokrose er en ægte juvel i haven, der tiltrækker bier, sommerfugle og beundrende blikke. Med passende pleje og opmærksomhed kan denne stokrose blive et årligt højdepunkt i din have.

Tilbage til blog