Såvejledning til meget små frø

Såvejledning til meget små frø

Nogle af de frø vi sælger er meget små. Rigtigt mange af de helt små frø, skal sås på samme måde. Det gælder blandt andet frø fra valmuer og fingerbøl.

Her beskriver vi, hvordan vi har succes med den slags frø.

Når vi sår frø, forspirer vi de fleste typer. Det sker ALTID med undervanding.

Undervanding betyder at potterne står i en skål/bakke, hvor vandet hældes i. På den måde undgår vi, at forstyrre frø og små spirer ved at plaske vand ned fra oven.

For at lykkedes med undervanding er det meget vigtigt, at jorden i potten bliver presset godt sammen. Hermed øges jordens evne til at lede vandet, hvilket er helt nødvendigt for at frøet ved jordoverfladen holdes fugtig.

Undervandingen er en balancegang. Der skal ikke stå fem centimeter vand, men den må heller ikke tørre helt ud.

Vi plejer at sige, at jorden skal holdes fugtig, men ikke våd.

De helt små frø lægges ned oven på jorden, der på forhånd er gjort fugtig. Frøet trykkes forsigtigt ned på overfladen, så den har god kontakt til jorden.

Især spirer af valmuer har ultra følsomme rødder der ikke bryder sig om, at blive pottet om. Når vi laver nye valmuer, så foregår det derfor i overskårne paprør fra toiletpapirruller. Vi deler dem over på midten og trykker almindelig så- og prikle-jord godt sammen inden i. Pappet suger også vand, og det holder ikke evigt, men dog længe nok til at spirerne når at komme op og blive robuste. Det smarte ved dette er at rødderne ikke forstyrres når de skal plantes ud. Vi graver bare hele "potten" ned på voksestedet. Det virker hver gang. Rullen forsvinder i løbet af første sæson.

Tilbage til blog