Solhat 'Clasping' - Rudbeckia amplexicaulis

Solhat 'Clasping' - Rudbeckia amplexicaulis

Solhat 'Clasping' (Rudbeckia amplexicaulis) er en charmerende staude, som tilfører en naturlig skønhed til haven med sine gyldne, solrige blomster. Denne art er særligt bemærkelsesværdig for sine blade, der ser ud til at omfavne stænglerne, hvorfra navnet 'Clasping' kommer. Her er en omfattende vejledning til, hvordan du sår og passer på denne attraktive plante i dit haveprojekt.

Rudbeckia amplexicaulis er en del af solhatfamilien og er kendt for sin tiltrækning af pollinerende insekter som bier og sommerfugle. Dens blomster lyser op i haven fra sensommer til efterår, hvilket gør den til en vigtig kilde til nektar sent på sæsonen.

Valg af sted

Solhat 'Clasping' foretrækker et solrigt til let skygget område med veldrænet jord. Planten er tilpasningsdygtig og kan klare sig i en række jordtyper, men trives bedst i en jord, der er rig på organisk materiale.

Forberedelse af jorden

 • Rens området for ukrudt og løsn jorden til en dybde på omkring 20 cm for at forbedre dræningen.
 • Bland en god mængde kompost eller andet organisk materiale i jorden for at berige den med næringsstoffer.

Såning

 • Direkte såning: Rudbeckia amplexicaulis kan sås direkte i haven, når al fare for frost er forbi. Så frøene sparsomt og dæk dem let med jord, da de kræver noget lys for at spire.
 • Forspiring indendørs: Du kan også vælge at forspire frøene indendørs 6-8 uger før den sidste frost. Så dem i små potter med kvalitets så- og priklejord, dæk let med jord og hold dem fugtige. Placer dem et lyst sted ved stuetemperatur.

Pleje efter såning

 • Hold jorden jævnt fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Dette kan tage mellem 1-2 uger.
 • Når frøplanterne er store nok til at håndtere, og faren for frost er overstået, plantes de ud i haven med en afstand på ca. 45-60 cm mellem hver plante for at sikre god luftcirkulation og plads til vækst.

Vand og fodring

 • Vand regelmæssigt, særligt under tørre perioder, for at fremme sund vækst og blomstring. Rudbeckia amplexicaulis er dog relativ tørketolerant, når først den er etableret.
 • En let anvendelse af en balanceret, langsomt frigivende gødning i begyndelsen af vækstsæsonen kan støtte plantens vækst og blomstring, men er generelt ikke nødvendig, hvis den plantes i god, næringsrig jord.

Vedligeholdelse

 • Fjern visne blomster for at opmuntre til yderligere blomstring og for at forhindre uønsket selvsåning.
 • Planten kan deles hvert 3-4 år om foråret for at forynge og sprede plantebestanden.

Overvintring

 • Selvom Rudbeckia amplexicaulis er flerårig, kan dens overlevelse gennem vinteren variere afhængigt af lokale klimaforhold. Et lag af mulch kan hjælpe med at beskytte rødderne mod ekstrem kulde.

Ved at følge disse trin, kan du nyde de smukke blomster af Solhat 'Clasping' i din have. Denne plante vil ikke alene tilføje farver og tekstur til dit haveprojekt, men også støtte det lokale dyreliv ved at tiltrække pollinatorer.

  Tilbage til blog