Stokroser

Stokroser

Stokroser kan være vanskelige at plante på grund af deres rodnet. Planterne har en lang pælerod og mange siderødder, som gør flytning og plantning til en udfordring. Derfor anbefales det ofte, at man sår stokroserne i stedet for at plante dem.

Du kan købe stokrosefrø eller høste dine egne frø, hvis du har mulighed for det. Hvis du gerne vil høste dine egne stokrosefrø, skal du vente til, at frøene bliver brunlige og hindeagtige (omkring august). Herefter skal du blot pille frøene ud af deres kapsler og tørre dem, indtil de kan sås.

Stokrosefrø kan sås omkring marts måned i en så- og priklejord, som er jævnt fugtig. Herefter skal frøene stilles lyst ved stuetemperatur, indtil de begynder at spire. Efter spiring skal de små planter ompottes og stilles et lyst sted, f.eks i et drivhus eller en udestue. Du kan plante dem endeligt ud i haven, når der ikke er mere frost i jorden.

Stokroserne blomstrer normalt ikke det første år efter såning, men du kan være heldig at opleve førsteårsblomstring, hvis du har sået frøene tidligt.

Stokroser kan sås indtil september måned.

De frø du kan købe hos os er kuldebehandlet/stratificeret. Det vil sige at de er klar til at så.

Stokroser skal ligge tæt på overfladen af jorden. Hvis de bliver lagt for dybt, risikerer du, at de ikke vil spire.

Vi vælger altid at lave undervanding, når vi så stokroser (og de fleste andre frø), for ikke at forstyrre frøet for meget under spiring.

Jorden skal trykkes godt sammen i potten, så den bedre kan suge vand op nedefra. Der skal ikke for meget vand i underskålen, men de må heller ikke tørre ud, så det er en balance.

Dobbelt stokrose Champagne - med blomst første år
Herover ses iøvrigt en Dobbelt champagne stokrose, som vi er heldige, blomstrer på 1. år. Normalt er det først på 2. året de kommer med blomster.

God fornøjelse med dine fine blomster

Lone og Nikolaj

Tilbage til blog