Torskemund ▪️Linaria maroccana

Torskemund ▪️Linaria maroccana

At dyrke Torskemund (Linaria maroccana) fra frø er en enkel og tilfredsstillende proces, der giver farverige og livlige blomster til din have eller altan. Her er en komplet guide til, hvordan du sår og passer på Torskemund fra frø.

Forberedelse

 • Såtid: Torskemund kan sås direkte udendørs i det tidlige forår, efter risikoen for frost er overstået, eller indendørs 6-8 uger før den sidste forventede frost for en tidligere blomstring.
 • Jord og Placering: Vælg et område med fuld sol til delvis skygge. Torskemund foretrækker veldrænet jord og er ganske tolerant over for dårlig jordkvalitet.

Såning Indendørs

 1. Jordforberedelse: Fyld små potter eller bakker med en let, veldrænet startjord.
 2. Så Frøene: Så 2-3 frø per potte. Frøene skal kun let dækkes med jord, da de kræver noget lys for at spire.
 3. Vanding og Placering: Vand jorden forsigtigt for at holde den fugtig, men ikke våd. Placer potterne et sted med masser af lys og en temperatur på ca. 18-24°C.
 4. Spireproces: Frøene bør spire inden for 14-21 dage. Når frøplanterne er store nok til at håndtere, og der ikke længere er risiko for frost, kan de plantes ud.

Direkte Såning Udendørs

 1. Forbered Jorden: Løsn jorden og fjern ukrudt. Jorden skal være fin og krummelstruktur for at lette frøenes kontakt med jorden.
 2. Så Frøene: Så frøene direkte i forberedt jord, spred dem jævnt, og tryk dem forsigtigt ned i jorden. Dæk let med jord.
 3. Vanding: Vand området forsigtigt for at undgå at forstyrre de såede frø. Hold jorden fugtig, indtil spiringen er vel etableret.

Pleje Efter Spiring

 • Udtynding: Når frøplanterne er store nok til at håndtere, tynd dem ud, så der er ca. 15-20 cm mellem hver plante for at sikre tilstrækkelig plads til vækst.
 • Vanding: Torskemund er tørketolerant, men regelmæssig vanding i tørre perioder vil fremme bedre blomstring.
 • Gødning: En let anvendelse af en balanceret gødning kan fremme vækst og blomstring, men er generelt ikke nødvendig, især hvis plantet i god jord.

Blomstring

 • Torskemund vil typisk begynde at blomstre i det sene forår eller tidlige sommer og fortsætte gennem sommeren, hvis visne blomster fjernes regelmæssigt for at fremme yderligere blomstring.

Særlige Tips

 • Selvsåning: Torskemund kan selvså under de rette forhold, hvilket kan give overraskende blomster i de følgende år.
 • Bestøvere: Planten tiltrækker bier og sommerfugle, hvilket bidrager til havenes biodiversitet.

Ved at følge disse trin, kan du nyde de smukke og farverige blomster af Torskemund (Linaria maroccana) i din have, hvilket tilføjer en livlig charme og tiltrækker nyttige bestøvere.

Tilbage til blog