Såvejledning til Ægte Kamille - matricaria chamomilla

Såvejledning til Ægte Kamille - matricaria chamomilla

Den ægte kamille (Matricaria chamomilla), også kendt som lægekamille, er en årlig plante, der er vidt udbredt og værdsat for sine medicinske egenskaber og sin rolle i økosystemet ved at tiltrække pollinerende insekter. Den er ikke oprindeligt hjemmehørende i Danmark, men er blevet så udbredt, at den findes vildt i naturen og let kan dyrkes i danske haver.

Den ægte kamille kan kendes på sine små, hvide blomster med en gul midte, og den har en karakteristisk sød og æblelignende duft, især når blomsterne knuses. Planten bruges traditionelt til at fremstille kamillethe, som har beroligende og helbredende egenskaber, og blomsterne har også været brugt til naturlige hudplejeprodukter på grund af deres antiinflammatoriske virkning.

Såvejledning for den ægte kamille:

  1. Valg af sted: Kamille trives bedst på et solrigt til let skyggefuldt sted med veldrænet jord. Planten er ikke krævende i forhold til jordtypen, men let, sandholdig jord fremmer væksten.

  2. Såning: Kamillefrø er meget små, så det er vigtigt at så dem overfladisk. Frøene kan sås direkte på voksestedet i haven fra april til juni. Drys frøene jævnt over jorden og tryk dem let ned, men dæk dem ikke med jord, da de har brug for lys til at spire.

  3. Vanding: Efter såning, hold jorden fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Kamille er tørketolerant, når den er etableret, men jævnlig vanding fremmer en sund vækst.

  4. Udtynding: Når planterne er store nok til at håndtere, tynd dem ud, så der er ca. 15-20 cm mellem hver plante. Dette giver plads til vækst og luftcirkulation, som mindsker risikoen for svampesygdomme.

  5. Pleje: Kamille er en forholdsvis vedligeholdelsesfri plante. Fjern ukrudt fra området for at mindske konkurrencen om næringsstoffer og vand. Et tyndt lag organisk muld kan hjælpe med at bevare fugtigheden i jorden og tilføre næringsstoffer.

  6. Høst: Blomsterne kan høstes, når de er fuldt udsprungne, typisk fra juni til august. Pluk blomsterhovederne tidligt på dagen efter dugen er fordampet for at få den bedste kvalitet. De kan bruges friske eller tørres til senere brug i te eller som ingrediens i naturlige hudplejeprodukter.

Ved at følge disse enkle trin, kan du nyde de skønne og nyttige blomster fra den ægte kamille i din egen have.

 
Tilbage til blog