Cikorie - cichorium intybus

Cikorie - cichorium intybus

Cikorie, Spadona er en alsidig og robust plante, der er kendt for sine smukke blå blomster og sine spiselige blade. Denne variant af cikorie er populær i køkkenet og i haven, hvor den tiltrækker insekter og bidrager til biodiversiteten. Spadona er særlig værdsat for sine lange, smalle blade, som er mindre bitre end andre cikorievarianter.

Egenskaber

 • Type: Flereårig i det danske klima.
 • Blomstring: Sommer, typisk fra juli til september.
 • Højde: Kan blive op til 1 meter høj.
 • Lyskrav: Foretrækker fuld sol til delvis skygge.
 • Jordbund: Trives bedst i dyb, frugtbar og veldrænet jord.

Såning og Pleje

 1. Tidspunkt for såning: Så frøene direkte på voksestedet fra april til maj.
 2. Forberedelse af jord: Sørg for, at jorden er godt bearbejdet og fri for ukrudt før såning.
 3. Såning: Så frøene i rækker med en afstand på ca. 30 cm mellem rækkerne. Dæk frøene let med jord.
 4. Vanding: Hold jorden jævnt fugtig indtil spiringen sker. Derefter skal cikorie vandes regelmæssigt, især i tørre perioder.
 5. Afstand mellem planter: Tynd ud til omkring 20 cm mellem hver plante, når de er store nok til at håndtere.

Høst og Anvendelse

 • Høst bladene efter behov. De yngste blade er mindst bitre og mest delikate i smagen.
 • Cikorie, Spadona, kan bruges i salater eller let koges/steges som en grøntsag.

Sikkerhedsoplysninger

 • Spiselig: Cikorie, Spadona, er fuldstændig spiselig og ofte brugt i køkkenet.

Cikorie, Spadona, er en skøn tilføjelse til enhver have, både for dens skønhed og for dens kulinariske værdi. Denne såvejledning er udarbejdet for at gøre processen enkel og tilgængelig for alle, uanset tidligere erfaring med havearbejde.

Cikorie som julesalat:

For at dyrke Cichorium intybus, så den kan bruges som julesalat, er der nogle vigtige trin, du bør følge. Disse trin er designet til at sikre, at dine planter udvikler de ønskede egenskaber, som er typiske for julesalat, såsom en mildere bitterhed og en attraktiv farve. Her er en vejledning:

Såning og Plantepleje

 1. Tidspunkt for Såning: Så frøene sent i sommeren eller tidligt på efteråret. Dette vil sikre, at planterne er klar til høst omkring juletid.
 1. Sådybde og Afstand: Så frøene ca. 1 cm dybt og hold en afstand på omkring 20-30 cm mellem planterne for at give dem plads til at vokse.
 2. Jord og Placering: Vælg en solrig placering med veldrænet, frugtbar jord. Cikorie foretrækker en pH-værdi i jorden på omkring 6,0 til 7,5.
 1. Vanding og Gødning: Vand regelmæssigt, især i tørre perioder, men undgå at overvande. Anvend en balanceret gødning, men undgå for meget kvælstof, da dette kan fremme bladernes vækst på bekostning af kvaliteten.

Blanchering

Blanchering: For at reducere bitterheden og fremme en mere delikat smag, kan du blanchere bladene. Dette gøres ved at dække planterne med en mørk spand eller en speciel blancheringspotte i ca. 2-3 uger før høst. Dette hindrer lys i at nå bladene, hvilket resulterer i en mildere smag.

Høst

Høsttidspunkt: Høst bladene, når de har nået den ønskede størrelse og før de bliver for gamle og bitre. Typisk er dette fra sent efterår til tidlig vinter.

Efterbehandling

Opbevaring og Anvendelse: Opbevar de friskhøstede blade køligt og brug dem relativt hurtigt for at bevare deres friskhed og smag. Julesalat er fantastisk i friske salater eller let sauterede.

Husk at Cichorium intybus er rimelig robust og kan tåle køligere temperaturer, hvilket gør den ideel til dyrkning i det danske klima. Ved at følge disse trin kan du dyrke en smuk og velsmagende julesalat, der vil tilføje en særlig charme til dine vintermåltider.

Tilbage til blog