Såvejledning til Palisandertræ (Jacaranda mimosifolia)

Såvejledning til Palisandertræ (Jacaranda mimosifolia)

Såvejledning til Palisandertræ (Jacaranda mimosifolia)

Palisandertræet, også kendt som Jacaranda mimosifolia, er berømt for sine smukke, trompetformede blåviolette blomster, som den er rig på i blomstringsperioden. Selvom dette træ oprindeligt stammer fra Sydamerikas varmere egne, er det muligt at dyrke Jacaranda i Danmark med den rette pleje og opmærksomhed. Det er ikke en hjemmehørende art i Danmark og trives bedst i et mildt klima, men med omhyggelig beskyttelse mod frost kan det lykkes at få den til at gro i en dansk have, oftest som et prydtræ i en stor krukke, som kan flyttes indendørs i vinterperioden.

Krav til dyrkning i Danmark: Jacaranda mimosifolia kræver beskyttelse mod frost, da den ikke tåler de kolde vintre. Derfor er det anbefalet at dyrke den i en stor krukke, som kan flyttes til et frostfrit rum i vinterhalvåret. Træet trives bedst i fuld sol og i veldrænet, frugtbar jord.

Såvejledning:

 1. Tidspunkt for såning:

  • Såning af Jacaranda mimosifolia foretages bedst tidligt på foråret, så de får en fuld vækstsæson. Det ideelle tidspunkt ville være fra marts til april.
 2. Forberedelse af frø:

  • Læg frøene i blød i lunkent vand i 24 timer for at blødgøre skallen og fremme spiringen.
 3. Såjord og beholder:

  • Vælg en beholder med drænhuller og fyld den med en let, veldrænet pottemuld blandet med sand eller perlit for at sikre god dræning.
 4. Såning:

  • Så frøene ca. 1 cm dybt og dæk dem let med jorden. Hold jorden fugtig, men ikke gennemblødt.
 5. Spiring:

  • Placer beholderen et varmt sted med masser af indirekte lys. Et varmemåtte under beholderen kan hjælpe med at opretholde en konstant temperatur og fremme spiringen. Spiring kan tage alt fra 2-4 uger.
 6. Udprikling:

  • Når frøplanterne har udviklet deres første sæt ægte blade, kan de forsigtigt prikles ud i individuelle potter.
 7. Efterbehandling:

  • Efter udplantning skal planterne holdes på et lyst sted, beskyttet fra direkte midagssol, indtil de er stærke nok til at tåle fuld sol.
  • Vanding skal ske regelmæssigt, men det er vigtigt at lade jorden tørre let ud mellem vandingerne for at forhindre rodrot.
 8. Overvintring:

  • Inden første frost skal træet flyttes indendørs til et lyst rum, hvor temperaturen holdes over 0°C.

Tilbage til blog