Såvejledning til Raketblomst (Kniphofia uvaria)

Såvejledning til Raketblomst (Kniphofia uvaria)

Såvejledning til Raketblomst (Kniphofia uvaria)

Plantebeskrivelse: Raketblomst, også kendt som fakkel-lilje, er en imponerende staude, der med sine karakteristiske højtsiddende blomsterspir og levende farver tilfører dramatik og højde til ethvert blomsterbed. Denne sydafrikanske skønhed er kendt for sin unikke blomsterstand, der kan variere i farve fra glødende rød til orange og gul, og skaber en illusion af en flamme.

Klimatilpasning: Selvom Raketblomst er oprindeligt fra varmere egne, kan den tilpasse sig og trives i danske haver, specielt på solrige og beskyttede steder. Den tåler frost, hvis den plantes på et velafvandet sted og med en god dyne af muld eller blade om vinteren for ekstra beskyttelse.

Såinstruktioner:

 1. Tidspunkt: Raketblomst frø kan sås indendørs i slutningen af vinteren eller tidligt forår for at give dem en god start før plantning udendørs.
 2. Såmedium: Brug en såbakke fyldt med en velafvandet, frugtbar jordblanding. Frøene har brug for lys for at spire, så de skal kun lige dækkes let med jord.
 3. Vanding: Hold jorden fugtig, men ikke våd, indtil spiringen indtræffer. Brug en fin-tåget vandforstøver for at undgå at forstyrre de små frø.
 4. Spiring: Frøene spirer normalt inden for 2-3 uger ved en temperatur på ca. 20°C.
 5. Udplantning: Når planterne er store nok til at håndtere, og frostfaren er ovre, kan de plantes ud på deres endelige voksested. Vælg et sted i fuld sol med god dræning.
 6. Afstand: Giv planterne god plads, gerne 30-40 cm mellem hver plante, da de over tid vil udvikle sig til store tuer.

Efterpleje:

 • Vanding: Kniphofia uvaria er tørketolerant, men nyplantede og unge planter vil have gavn af regelmæssig vanding, især i tørre perioder.
 • Gødning: Fertiliser planterne i vækstsæsonen for at fremme en kraftig vækst og blomstring.
 • Vinterbeskyttelse: I de første vinterperioder kan det være gavnligt at beskytte planten mod streng kulde.

Tips til succes:

 • Selvom Raketblomst er robust, kan den være sart overfor stående vand. Sørg for et veldrænet bed, eventuelt ved at forbedre jorden med grus eller sand.
 • Årlig deling af planten efter nogle år kan hjælpe med at forynge den og fremme en sund vækst.

Gavn for Haven: Raketblomst tiltrækker sommerfugle, bier og andre bestøvende insekter, og er en værdifuld kilde til nektar i haven.


Med denne såvejledning skulle du være godt på vej til at skabe et dramatisk og farverigt blikfang i haven med Raketblomstens unikke skønhed.

Tilbage til blog