Såvejledning for Blå Kornblomst (Centaurea cyanus 'Blue Boy')

Såvejledning for Blå Kornblomst (Centaurea cyanus 'Blue Boy')

Såvejledning for Blå Kornblomst (Centaurea cyanus 'Blue Boy')

Blå kornblomst, kendt videnskabeligt som Centaurea cyanus 'Blue Boy', er en betagende etårig blomst, der med sine strålende blå blomster, ikke bare skaber skønhed i din have, men også støtter det lokale dyreliv ved at tiltrække pollinerende insekter som bier og sommerfugle. Denne plante er ikke hjemmehørende i Danmark, men trives godt i det danske klima og er kendt for sin lette dyrkning og pleje.

Hvornår og hvor at så

 • Tidspunkt: Kornblomster sår du direkte på voksestedet i april-maj, når risikoen for nattefrost er overstået. Du kan også vælge at forspire indendørs i marts for tidligere blomstring.
 • Placering: Vælg et solrigt sted med god dræning. Blå kornblomst trives i de fleste jordtyper men foretrækker en veldrænet, moderat frugtbar jord.

Såning

 1. Jordforberedelse: Løsn jorden med en havegreb og fjern ukrudt og store sten. En let, porøs jord fremmer god rodudvikling.
 2. Såning: Så frøene tyndt direkte på jordoverfladen. Frøene skal have lys for at spire, så dæk dem kun let med jord, eller tryk dem forsigtigt ned uden at dække dem helt.
 3. Afstand: Hold en afstand på ca. 20-30 cm mellem planterne. Dette giver plads til vækst og god luftcirkulation, som forebygger sygdomme.
 4. Vanding: Vand forsigtigt for at undgå at forstyrre frøene. Hold jorden fugtig, men ikke våd, indtil spiringen sker, som regel inden for 1-2 uger.

Pleje efter spiring

 • Udtynding: Når dine kornblomster er ca. 5-10 cm høje, skal du tynde dem ud for at sikre den anbefalede afstand. Dette fremmer sund vækst og forbedrer luftcirkulationen.
 • Vanding: Vand regelmæssigt, især i tørre perioder. Formiddagen er det bedste tidspunkt at vande, så planterne kan tørre inden aftenen.
 • Gødning: Kornblomster har begrænset behov for gødning. En let anvendelse af en balanceret, langsomt frigivende gødning ved plantning kan fremme væksten uden at overfodre.

Blomstring og efterpleje

 • Blå kornblomst 'Blue Boy' vil typisk begynde at blomstre i juni-juli og kan fortsætte gennem sommeren, hvis du fjerner visne blomster løbende. Dette kaldes "dødhovede" og opmuntrer planten til at producere flere blomster.
 • Ved sæsonens afslutning kan du samle frø fra de visne blomsterhoveder til næste års såning, hvilket giver et personligt og økonomisk bæredygtigt havebrug.

Denne guide giver dig alt, hvad du behøver for at dyrke smukke Blå Kornblomster i din have, en proces, der ikke kun er tilfredsstillende, men også understøtter biodiversiteten i dit lokale miljø.

Tilbage til blog