Såvejledning for Pæonvalmue 'Black Peony'

Såvejledning for Pæonvalmue 'Black Peony'

Pæonvalmue 'Black Peony' er en et-årig plante, der er kendt for sine store, fyldige blomster i dybe, mørke farver. Denne plante er et smukt valg for dem, der ønsker at tilføje noget dramatisk flair til deres have, samtidig med at de tiltrækker bestøvere som bier. Den trives i det danske klima og er en fantastisk tilføjelse til enhver have med sin opsigtsvækkende skønhed.

Før du sår

 • Valg af sted: Vælg et solrigt sted i haven med veldrænet jord. Pæonvalmuer foretrækker direkte sollys for optimal vækst og blomstring.
 • Forberedelse af jorden: Arbejd jorden godt igennem og fjern ukrudt samt sten. Jorden skal være løs og veldrænet for at fremme god rodvækst.

Såning

 1. Tidspunkt: Så frøene direkte i haven fra tidligt forår, når risikoen for frost er overstået, og jorden er begyndt at varme op. I Danmark er dette typisk fra midten af april til starten af maj.
 2. Såning af frø: Spred frøene jævnt over det valgte område. Dæk dem let med jord, ca. 1-2 mm dybt, da de har brug for lys til at spire effektivt.
 3. Vanding: Vær omhyggelig med at holde jorden fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Dette kan tage fra 10 til 14 dage.

Efter spiring

 • Udtynding: Når dine planter er 5-10 cm høje, tynd dem ud, så der er omkring 20-30 cm mellem hver plante. Dette sikrer, at de har nok plads til at udvikle sig fuldt ud.
 • Vanding: Væn planterne til en mere moderat vandingsrutine, idet du sikrer, at jorden ikke tørrer helt ud mellem vandinger. Overvanding skal undgås, da det kan fremme rodrot.
 • Støtte: Selvom det sjældent er nødvendigt, kan høje planter eller planter i meget vindudsatte områder have brug for støtte for at undgå, at de knækker.

Pleje under vækstsæsonen

 • Lugning: Hold området omkring dine pæonvalmuer frit for ukrudt, så planterne ikke skal konkurrere om næringsstoffer og vand.
 • Gødning: Pæonvalmuer kræver minimal gødning. Hvis nødvendigt, anvend en let, balanceret gødning tidligt i vækstsæsonen for at fremme vækst og blomstring.

Efter blomstring

 • Efter blomstring vil planten producere frøkapsler. Hvis du ønsker at indsamle frøene, vent da til kapslerne er modne og begynder at åbne sig, før du høster dem.

Pæonvalmue 'Black Peony' er ikke kun en fryd for øjet, men også en kilde til næring for bestøvere i haven. Ved at følge disse enkle trin, kan du nyde disse spektakulære blomster gennem sommeren, og samtidig bidrage til biodiversiteten i din have. Husk, at selvom 'Black Peony' er en et-årig plante, kan den genopstå året efter gennem selv-såning, hvis betingelserne er gunstige.

Tilbage til blog