Såvejledning til Kvan (Angelica officinalis)

Såvejledning til Kvan (Angelica officinalis)

Såvejledning til Kvan (Angelica officinalis)

Kvan, også kendt som Angelica officinalis, er en storslået staude, der er hjemmehørende i Europa. Den er kendt for sin imponerende højde, aromatiske duft, og de store, dekorative blade. Kvan har også en lang historie som en lægeplante og er værdsat i både køkkenet og til fremstilling af urtete.

Såvejledning

  1. Valg af Tidspunkt: Kvanfrø har en kort levetid og skal sås så snart som muligt efter høst. Den bedste tid for såning er enten tidligt forår eller sen efterår.

  2. Forberedelse af Frø: Kvanfrø har en tendens til at miste spireevne hurtigt, så friskhed er nøglen. Frøene kan have gavn af en stratificeringsproces ved at blive placeret i fugtig sand i en plastpose og opbevaret i køleskabet i et par uger før såning.

  3. Såning: Så frøene i potter eller bakker fyldt med god såjord. Frøene skal sås overfladisk, da de har brug for lys for at spire.

  4. Spireforhold: Hold jorden jævnt fugtig og opbevar bakken eller potten et sted med en temperatur på omkring 15-20°C. Spiringen kan tage fra et par uger til flere måneder.

  5. Udplantning: Når frøplanterne er store nok til at håndtere, kan de omplantes i individuelle potter. Kvan bør ikke plantes ud i haven før efter den sidste frost.

  6. Vækststed: Vælg et sted i haven, hvor planterne kan få delvis skygge og beskyttelse mod stærk eftermiddagssol. Kvan trives i fugtig, veldrænet og rig jord.

  7. Pleje: Vand regelmæssigt, især i tørre perioder. Kvan kan have gavn af en let gødning i vækstsæsonen. Vær opmærksom på, at planten kan blive meget stor og bred, så sørg for at give den tilstrækkeligt med plads.

Bemærkninger

  • Giftighed: Kvan er generelt ikke giftig, men den indeholder furocumariner, som kan gøre huden mere følsom over for sollys.
  • Høst: Blade kan høstes til kulinarisk brug, mens stængler og rødder kan anvendes til urtete og naturmedicin.

Kvan er en fascinerende og alsidig plante, der kan tilføje både skønhed og funktionalitet til din have. Med tålmodighed og korrekt pleje, kan du nyde denne historiske og aromatiske urt år efter år.

Tilbage til blog