Såvejledning til Natlevkøj (Matthiola bicornis)

Såvejledning til Natlevkøj (Matthiola bicornis)

Såvejledning til Natlevkøj (Matthiola bicornis)


Natlevkøj, kendt videnskabeligt som Matthiola bicornis, er en charmerende etårig plante, der beriger din have med sin duft og skønhed. Denne plante er værdsat for sine sarte, lilla til blå blomster, som typisk blomstrer om aftenen og natten, hvilket udsender en behagelig og sød duft. Blomsterne tiltrækker nataktive bestøvere, såsom natsværmere, hvilket bidrager til havenes biodiversitet. Natlevkøj er ikke hjemmehørende i Danmark, men den tilpasser sig godt til det danske klima og kan dyrkes som en sommerblomst, der tilføjer farve og duft i haven fra det sene forår til sommeren.

Såvejledning

  1. Valg af Såtid: Natlevkøj sår man bedst direkte på voksestedet i det tidlige forår, så snart jorden kan bearbejdes, eller i efteråret for blomster det følgende år. Frøene har brug for en periode med kulde for at bryde deres hvileperiode, hvilket gør efterårssåning ideel for at fremme spiringen.

  2. Jordforberedelse: Vælg et sted med fuld sol til let skygge. Natlevkøj foretrækker veldrænet, kalkholdig jord, men den er generelt ikke krævende og kan tilpasse sig forskellige jordtyper. Forbered jorden ved at fjerne ukrudt og løsne jorden til en fin tekstur.

  3. Såning: Så frøene sparsomt direkte i den forberedte jord. Frøene skal være let dækket med jord, cirka 0,5 cm dybt. Vand forsigtigt jorden efter såning for at holde den fugtig, uden at jorden bliver vandmættet.

  4. Afstand: Når du sår frøene, sørg for at efterlade omkring 20-30 cm mellem planterne. Dette giver plads til vækst og luftcirkulation, hvilket minimerer risikoen for sygdomme.

  5. Vanding: Hold jorden jævnt fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Efter spiring, vand planten dybt men sjældent for at fremme dyb rodvækst. Natlevkøj er relativt tørketolerant, når den først er etableret.

  6. Pleje: Natlevkøj kræver minimal pleje. Tynd ud i planterne, hvis de står for tæt, for at sikre optimal vækst og blomstring. Fjern ukrudt omkring planterne for at reducere konkurrence om næringsstoffer og vand.

  7. Blomstring: Forvent blomstring fra det sene forår til sommeren. Blomsterne åbner sig om aftenen og lukker sig igen om morgenen, hvilket giver en unik oplevelse i haven.

Natlevkøj (Matthiola bicornis) er en vidunderlig tilføjelse til enhver have, der ønsker at tilføje duft og skønhed. Denne nemme at dyrke plante er ikke kun visuelt tiltalende, men dens evne til at tiltrække nataktive bestøvere kan hjælpe med at øge biodiversiteten i din have. Ved at følge disse enkle trin kan du nyde de duftende blomster af natlevkøj og skabe et betagende aftenlandskab i din egen have.


Tilbage til blog