Såvejledning til Solhat Mexican Hat - Ratibida columnifera

Såvejledning til Solhat Mexican Hat - Ratibida columnifera

At så Solhat, eller Mexican Hat (Ratibida columnifera), i din have er en enkel proces, der kan bringe farve og liv til dit udendørs rum, samtidig med at det støtter den lokale biodiversitet. Her er en trin-for-trin vejledning, som enhver kan følge, uanset tidligere erfaring med havearbejde.

Ratibida columnifera er en staude, der er kendt for sin unikke blomsterform, der ligner en mexicansk hat. Denne plante er værdsat for sin evne til at tiltrække bestøvere som bier og sommerfugle til haven. Den trives i det danske klima og kan give farve fra midt på sommeren til tidligt efterår.

Det skal du bruge

 • Ratibida columnifera frø
 • Såjord eller en god kvalitet havejord
 • Såbakker eller potter
 • Vandkande eller sprøjteflaske

Fremgangsmåde

 1. Forbered jorden: Vælg en solrig placering, da Ratibida columnifera trives bedst i fuld sol. Jorden skal være veldrænet og gerne lidt på den sandede side. Hvis du sår dem i potter eller såbakker, fyld dem med en god kvalitet af så- eller pottejord.

 2. Så frøene: Frøene skal sås sparsomt for at undgå for tæt vækst. Dæk frøene let med jord, da de kræver noget lys for at spire. Hvis du sår dem direkte i haven, sørg for at sprede frøene jævnt og dække dem let med jord.

 3. Vand jorden: Efter såning, fugt jorden grundigt med en vandkande eller en fin sprøjteflaske. Jorden bør holdes fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer.

 4. Spiretid: Frøene vil typisk begynde at spire inden for 2-3 uger, afhængigt af temperatur og fugtighedsforhold. Sørg for at holde jorden fugtig, men ikke for våd, under spiringen.

 5. Udtynding: Når frøplanterne er store nok til at håndtere (typisk når de har et par ægte blade), skal de tyndes ud, så der er omkring 30-45 cm mellem hver plante. Dette giver dem plads til at vokse og udvikle sig fuldt ud.

 6. Vanding og pleje: Selvom Ratibida columnifera er tørketolerant, vil regelmæssig vanding fremme bedre blomstring. Undgå dog at overvande, da planten foretrækker veldrænet jord.

 7. Blomstring: Du kan forvente at se blomster fra midten af sommeren og frem til det tidlige efterår. For at fremme fortsat blomstring, kan du fjerne visne blomster.

Ratibida columnifera er en selvstændig og robust plante, der, når først etableret, kræver minimal pleje. Dens evne til at tiltrække pollinatorer og tilføje farve til haven gør den til en værdifuld tilføjelse til ethvert biodiversitetsvenligt haveprojekt. Ved at følge disse enkle trin, kan du nyde skønheden og fordelene ved denne unikke plante i mange år fremover.

Tilbage til blog