Såvejledning til Valmue Shirley Double - Papaver rhoeas 'Shirley Double'

Såvejledning til Valmue Shirley Double - Papaver rhoeas 'Shirley Double'

Til at så Shirley Double Poppy, eller Papaver rhoeas 'Shirley Double', i din have, er her en omfattende vejledning. Denne etårige plante er ikke kun en skønhed at skue, men også forholdsvis nem at dyrke, hvilket gør den til et fantastisk valg for både nye og erfarne gartnere.

Shirley Double Poppy er kendt for sine smukke, dobbelte blomster, der tilfører farve og struktur til enhver have. Den trives i Danmark og er en fremragende tilføjelse til haver, der fokuserer på biodiversitet og tiltrækning af pollinatorer.

Såtidspunkt

 • Direkte såning udendørs: Så frøene tidligt på foråret, så snart jorden kan arbejdes, eller i efteråret for blomster det følgende år. Frøene har brug for en periode med kulde for at spire effektivt, hvilket gør efterårssåning ideel i mange klimaer.

Såvejledning

 1. Forbered jorden: Vælg et solrigt sted med veldrænet jord. Grav jorden om, fjern ukrudt og større sten, og løsn jorden for at fremme god dræning. En let, næringsrig jord er ideel.

 2. Så frøene: Shirley Double Poppy-frø er små, så bland dem med sand for at gøre såningen mere jævn. Spred blandingen direkte på jordoverfladen, da disse frø har brug for lys for at spire. Tryk let på jorden for god kontakt, men dæk ikke frøene med jord.

 3. Vanding: Hold jorden fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Dette kan tage fra 10 til 30 dage, afhængigt af temperatur og fugtighedsniveauer.

 4. Udtynding: Når frøplanterne er store nok til at håndtere (ca. 5 cm høje), udtynd dem for at give plads til vækst. Lad ca. 20-30 cm mellem hver plante.

Pleje og Vedligeholdelse

 • Vanding: spirerne trives med moderat vanding. Efter etablering er de relativt tørketolerante. Vær dog opmærksom på regelmæssig vanding under tørre perioder.
 • Gødning: Shirley Double Poppy kræver minimal gødning. For meget gødning kan fremme bladvækst på bekostning af blomsterne.
 • Support: Selvom de normalt ikke kræver støtte, kan høje sorter eller planter i meget vindudsatte områder have gavn af en let støtte.

Blomstring og Efterpleje

 • Blomstring: Forvent blomstring i det sene forår eller tidlige sommer. Blomsterne varer flere uger, og efterfølgende selvsåning kan give blomster det næste år.
 • Frøindsamling: Hvis du ønsker at indsamle frø, lad nogle af blomsterhovederne stå til de er helt tørre på planten. Herefter kan frøene let indsamles til såning næste år.

Økologiske Overvejelser

 • Overvej at lade nogle blomster gå til frø i haven. Dette ikke kun sikrer selvsåning for næste års blomster, men understøtter også lokal fauna med føde og levesteder

Tilbage til blog