Såvejledning til Vild gulerod - Daucus carota

Såvejledning til Vild gulerod - Daucus carota

Her kan du købe Vild gulerod
At så og dyrke vild gulerod (Daucus carota) i din have kan være en spændende måde at tilføje biodiversitet og skønhed på. Her er en detaljeret vejledning til, hvordan du kan så og dyrke denne interessante plante.

Vild gulerod, også kendt som markgulerod, er en toårig plante, hvilket betyder, at den bruger to vækstsæsoner på at fuldføre sin livscyklus. I det første år udvikler den en bladroset og en spiselig rod, mens den i det andet år producerer blomster og frø. Den er kendt for sine attraktive, hvide blomsterskærme og kan tilføre et naturligt og vildt udtryk til din have.

Vælg det rette sted

 • Lyskrav: Vild gulerod trives bedst i fuld sol, men kan også klare sig i delvis skygge.
 • Jordtype: Planten foretrækker veldrænet jord og er ret tilgivende over for jordtypen. Den kan vokse i alt fra ler til sandet jord.

Såning

 1. Tidspunkt: Så frøene direkte i haven i det tidlige forår, så snart jorden kan bearbejdes, eller i efteråret, hvor de vil overvintre og spire det følgende forår.
 2. Så dybde: Så frøene overfladisk, kun 1-2 mm dybe, da de kræver lys for at spire.
 3. Afstand: Så frøene med en afstand på ca. 2-3 cm fra hinanden. Når planterne er vokset op, tynd dem ud, så der er ca. 15-30 cm mellem hver plante, for at give dem plads til at vokse.
 4. Vanding: Hold jorden fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Efter spiring, vand efter behov, især i tørre perioder.

Pleje efter spiring

 • Lugning: Hold området fri for ukrudt, især mens planterne er unge og etablerer sig.
 • Vanding: Vild gulerod er tørketolerant, men regelmæssig vanding kan fremme væksten, især i tørre perioder.
 • Gødning: Generelt er vild gulerod ikke krævende med hensyn til gødning. Hvis jorden er meget næringsfattig, kan en let anvendelse af en universalgødning støtte væksten.

Andet år og blomstring

I plantens andet vækstår vil den producere de karakteristiske hvide blomsterskærme, som er meget attraktive for bestøvere som bier og sommerfugle. Efter blomstring vil planten sætte frø, som kan indsamles til genudsåning eller lades til selvsåning for naturlig spredning i haven.

Frøindsamling og genudsåning

 • Efter blomstringen vil planten producere frø, som kan høstes, når de er modne. Dette er typisk sent på sommeren eller tidligt i efteråret.
 • Frøene kan opbevares på et tørt, køligt sted indtil næste såning.

Vild gulerod er en fremragende plante for haveejere, der ønsker at tilføje vilde, naturlige elementer til deres have, samtidig med at de støtter lokal biodiversitet. Med sin nemme pleje og smukke udseende er den en glimrende tilføjelse til enhver have.

 

 

Her kan du købe Vild gulerod

Tilbage til blog