Sådan dyrker og passer du krybende timian – et alternativ til græsplænen

Sådan dyrker og passer du krybende timian – et alternativ til græsplænen

Sådan dyrker og passer du krybende timian – et alternativ til græsplænen, der ikke kræver slåning

En plæne med krybende timian er et smukt og vedligeholdelsesnemt alternativ til den traditionelle græsplæne.

Krybende timian (Thymus serpyllum) er en lavtvoksende bunddækkeplante, der kan dyrkes i stedet for traditionelt græs. Som medlem af myntefamilien er planten hårdfør i Danmark og bør plantes om foråret, da de kølige temperaturer gør det lettere for den at etablere sig. Udover at blive brugt som et alternativ til græsplæner, dyrkes krybende timian ofte som en prydplante i haven, som en potteplante, og som fyld i mellemrum mellem trædesten.

Hvad er krybende timian?

Krybende timian er en lavtvoksende staude, der er hjemmehørende i Nord-Europa, Vestasien og Nordafrika. Den krybende form skaber et flot løvtæppe, der kan bruges i stedet for græsplæne. Den understøtter bestøvere med et rigt tæppe af attraktive, duftende blomster.
Den producerer smukke små, rørformede blomster i nuancer af livlige pink og lilla farver fra juni til tidligt i september. Blomstringen er utrolig rig og danner et tæt farvetæppe.

Fordele ved krybende timian

En af de største fordele ved krybende timian er, hvor lidt vedligeholdelse den kræver. Udover at være tørkeresistent behøver denne bunddækkeplante ikke at blive slået og kræver kun let beskæring for at bevare sit æstetiske udseende.
Den er også meget modstandsdygtig over for hjorte og harer, samt visse skadedyr og sygdomme, der ofte angriber andre planter. Æstetisk set er krybende timian en smuk måde at udfylde små huller på, såsom mellem trædesten i en gangsti.

Sådan planter du krybende timian

Det bedste tidspunkt at plante krybende timian på er fra det tidlige forår til det tidlige sommer, hvor forholdene er gunstige for, at planterne kan slå rod og etablere sig.

Krybende timian kan forspirer til små planter, som bør plantes med en afstand på cirka 15 til 30 cm mellem hver. I det første år vokser krybende timian langsomt, mens den etablerer sig, men efter cirka tre år når den en udbredelse på 15 til 45 cm.

Grav et hul, der er en smule større end rodnettet på krybende timian. Løsn forsigtigt rødderne. Placer rodklumpen i det hul, du har gravet. Fyld jorden tilbage omkring rødderne og tryk let jorden fast omkring rødderne med fingrene. Hold jorden semi-fugtig under etableringen, og reducer derefter vandingen.

Pasning af krybende timian

Selvom krybende timian kræver minimal vedligeholdelse, når den er etableret, er der nogle ting, man bør have in mente, når man passer på denne bunddækkeplante.

Lys
Krybende timian bør modtage mindst seks timer med fuld sol. Hvis den plantes et sted, hvor der ikke er nok lys, kan det gøre din krybende timian mere sårbar over for skadedyr og sygdomme.

Jord
Denne bunddækkeplante kan tåle dårlig jord, herunder sandet, gruset og stenet jord. På trods af dens robusthed trives krybende timian bedst i neutral til let alkalisk jord.

Vand
Krybende timian er en tørketolerant plante, der foretrækker tør til medium jordfugtighed. Hold jorden let fugtig, indtil den er etableret, og skær derefter ned for vandingsfrekvensen. Overvanding kan føre til rodrot.

Gødning
Normalt behøver krybende timian ikke at blive gødet, da den vokser godt i mindre gode jordtyper. I jorde med særligt lave niveauer af næringsstoffer, kan lidt afbalanceret gødning være en fordel. At tilføre lidt kompost eller organisk materiale til jorden kan hjælpe med at forbedre dræningen og tilføre nogle næringsstoffer.

Temperatur
Krybende timian kan ikke lide fugtige forhold – den foretrækker tørre luftforhold og områder med god luftcirkulation. Selvom den er tørketolerant, skal man være opmærksom, når temperaturen bliver høj, da den kan tørre ud for meget.

Sådan formerer du krybende timian

Den nemmeste måde at formere krybende timian på er gennem stiklinger af stængler. Inden for to til tre uger vil rødder udvikle sig, og planterne kan omplantes til små beholdere.

Brug et par skarpe, steriliserede beskæringssakse eller saks, til at tage en 2,5 cm stikling af en stængel. Fjern de nederste blade. Placér stængelstiklingerne i en lille beholder med veldrænet jord. Vand let jorden.

Sådan beskærer du krybende timian

Krybende timian bør beskæres for at håndtere overvækst og mindske træagtige stængler. Klip den tilbage om foråret for at tillade en ny vækst før blomsterudstillingen. Over tid bliver væksten træagtig, og planten mister sin vitalitet og appel – en foryngende beskæring kan give nyt liv til krybende timian.

.   .    

Tilbage til blog