Såvejledning for krybende timian (thymus serpyllum)

Såvejledning for krybende timian (thymus serpyllum)

Såvejledning for Krybende Timian (Thymus serpyllum)

Krybende Timian, også kendt som Thymus serpyllum, er en lavtvoksende, stedsegrøn urt, der er ideel som bunddække eller i stenhaver. Denne plante er kendt for sin duftende løv og små, tiltalende blomster, der tiltrækker bier og sommerfugle, hvilket gør den til en fremragende plante for biodiversitet i haven.

Såning

 1. Tidspunkt: Så Krybende Timian tidligt på foråret indendørs eller direkte udendørs efter den sidste frost.

 2. Jordforberedelse: Vælg en solrig placering med veldrænet jord. Thymus serpyllum foretrækker sandet eller stenet jord og tåler dårligt drænet jord dårligt.

 3. Såproces:

  • Indendørs: Så frøene i små potter eller bakker med såjord. Dæk frøene let med jord eller tryk dem blot ned i jorden, da de kræver lys for at spire.
  • Udendørs: Så frøene direkte i forberedt jord, tryk dem let ned i jorden, og sørg for at holde jorden fugtig, men ikke våd.
 4. Spirebetingelser: Krybende Timian spirer bedst ved en temperatur omkring 15-21°C. Spirerne bør dukke op inden for 2-4 uger.

Vækst og vedligeholdelse

 1. Udplantning: Når planterne er store nok til at håndtere, og faren for frost er overstået, kan de plantes ud i haven. Sørg for at plante dem med en afstand på ca. 15-30 cm.

 2. Placering og lys: Krybende Timian trives bedst i fuld sol, men kan også tåle let skygge.

 3. Vanding: Vælg moderat vanding. Planten er tørketolerant, så undgå overvanding.

 4. Gødning: Generelt kræver Krybende Timian meget lidt gødning. Hvis nødvendigt, kan en let gødning anvendes tidligt på foråret.

 5. Beskæring og vedligehold: Beskær planten let efter blomstring for at fremme en tæt, busket vækst og for at forhindre, at den bliver for træagtig.

Generelle oplysninger

 • Thymus serpyllum er en staude og vil vende tilbage hvert år.
 • Den er velegnet til stenbede, som kantplante, i sprækker på stenstier eller som en del af en urtehave.

Krybende Timian er ikke blot en attraktiv plante, men også en nyttig urt, der kan anvendes i madlavning. Denne alsidige plante er en fremragende tilføjelse til enhver have, der ønsker at tilføje skønhed og understøtte lokale økosystemer.

Tilbage til blog