Såvejledning til Lyserød Brudeslør - gypsophila repens

Såvejledning til Lyserød Brudeslør - gypsophila repens

  Lyserød Brudeslør

Lyserød Brudeslør, også kendt som Gypsophila repens, er en charmerende og fin plante, der med sine små, lyserøde blomster tilfører et let og luftigt element til enhver have eller blomsterbed. Den er elsket for sin evne til at skabe et blødt tæppe af farve og er en favorit i både vilde og mere strukturerede haveindretninger. Dens ynde og skønhed gør den til et populært valg til brug i blomsterbuketter, især til bryllupper, hvilket har givet den dens romantiske navn, Brudeslør. I Danmark trives denne plante godt, især hvis den får de rette vækstbetingelser.

Staude eller Et-årig?

Lyserød Brudeslør betragtes som en flerårig staude i det danske klima. Dette betyder, at den vil vende tilbage år efter år, hvis den trives i sit miljø.

Såvejledning:

Tidspunkt for såning:

 • Indendørs forspiring: Start forspiring indendørs ca. 6-8 uger før den sidste forventede frost. Dette giver planterne et forspring og sikrer en tidligere blomstring.
 • Udendørs såning: Så direkte i haven, når risikoen for frost er overstået, og jorden er blevet varm.

Jord og placering:

 • Vælg et solrigt til let skygget sted med godt drænet jord. Lyserød Brudeslør trives bedst i en position, hvor den kan nyde godt af fuld sol i det meste af dagen.
 • Jorden bør være let og gerne blandet med sand eller andet drænende materiale for at forhindre vandlogning, som planten ikke tåler godt.

Såning:

 1. Forbered jorden ved at løsne den og fjerne ukrudt og store sten. Tilføj gerne en smule kompost eller anden organisk materiale for at forbedre jordens kvalitet.
 2. Så frøene let på jordoverfladen. Gypsophila frø er små, så sørg for at så dem sparsomt for at undgå for tæt vækst.
 3. Dæk frøene let med et tyndt lag jord eller sand. De skal ikke dækkes for dybt, da de har brug for en vis mængde lys til at spire effektivt.
 4. Vand forsigtigt jorden, så den er fugtig, men ikke vandlogget. Hold jorden fugtig, indtil frøene spirer.

Pleje:

 • Vanding: Vand regelmæssigt, men lad jorden tørre ud mellem vandingerne. Overvanding kan føre til rodrot.
 • Udtynding: Når frøplanterne er store nok til at håndtere, udtynd dem for at give plads til vækst. En afstand på ca. 15-20 cm mellem planterne er ideel.
 • Gødning: Bruges med måde. En let anvendelse af en balanceret, langsomt frigivende gødning tidligt på sæsonen kan fremme vækst og blomstring.
 • Beskæring: Efter blomstring kan du beskære planten let for at opmuntre til ny vækst og potentielt en anden blomstringsperiode senere på sæsonen.

Lyserød Brudeslør er ikke kun en fryd for øjet, men også en kilde til næring for bier og sommerfugle, hvilket bidrager positivt til din haves biodiversitet. Ved at følge disse enkle trin, kan du nyde skønheden af Lyserød Brudeslør i din have og samtidig støtte det lokale dyreliv.

 

 

Tilbage til blog