Såvejledning til Smørfarvetræ (Bixa Orellana)

Såvejledning til Smørfarvetræ (Bixa Orellana)

Såvejledning til Smørfarvetræ (Bixa Orellana) 

Smørfarvetræet, også kendt som Lipstick Tree eller Annatto, er en fascinerende plante, der prydes af smukke rosa blomster og bærer frugter med piggede kapsler. Disse kapsler indeholder frø med en stærkt rødorange frøskal, rig på farvestoffet Bixin. Denne tropiske skønhed, der er hjemmehørende i Syd- og Mellemamerika, er ikke blot en fryd for øjet, men også en kilde til naturlig farve i madlavning og traditionel hudfarvning.

Vækstbetingelser

 • Klima: Smørfarvetræet er en tropisk plante, der ikke tåler frost. Det trives bedst i varme, fugtige omgivelser.
 • Lys: Planten foretrækker fuld sol, men kan også klare sig i delvis skygge.
 • Jord: En veldrænet, frugtbar jord er ideel. Tilpas jordens pH-værdi, så den er let sur til neutral.

Såvejledning

 1. Forberedelse: Start med at forberede frøene ved at blødlægge dem i vand i 24 timer. Dette hjælper med at blødgøre frøskallen og fremmer spiringen.

 2. Såning indendørs: På grund af sit behov for varme, er det bedst at starte dine smørfarvetræer indendørs, hvis du bor i et område med kølige forårstemperaturer. Så frøene i potter med veldrænet jord, ca. 1-2 cm dybt. Placer dem på et varmt, solrigt sted eller under vækstlys.

 3. Udplantning: Når al fare for frost er ovre, og planterne er stærke nok, kan de udplantes på deres permanente voksested i haven eller i større krukker. Sørg for at vælge et sted, hvor de kan få masser af sollys.

 4. Vanding og pleje: Vandes regelmæssigt, men undgå overvanding. Jorden skal være fugtig, men ikke vandmættet. Tilføj mulch for at bevare fugtigheden og for at holde ukrudt væk.

 5. Gødning: Gød let med en balanceret gødning hver anden måned for at fremme vækst og blomstring.

 6. Beskæring: Beskær planten for at opmuntre til en busket vækst og for at fjerne døde eller beskadigede grene.

Høst

 • Frugterne er modne, når de går fra grøn til en brun-rød farve, og kapslerne begynder at åbne sig. Høst forsigtigt for at undgå at beskadige de piggede kapsler.
 • Efter høst skal frøene tørres og kan derefter opbevares eller anvendes til farvning eller madlavning.

Ved at følge disse trin kan du dyrke dit eget Smørfarvetræ og nyde både de dekorative og praktiske fordele, denne unikke plante tilbyder. Husk, at tålmodighed er nøglen, da det kan tage nogle år, før planten begynder at blomstre og bære frugt.

 

Tilbage til blog