Såvejledning til Thai Basilikum (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)

Såvejledning til Thai Basilikum (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)

Såvejledning til Thai Basilikum (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)

Thai basilikum, med det botaniske navn Ocimum basilicum var. thyrsiflora, er en aromatisk urt, der er kendt for sin karakteristiske smag, som blander anis og en let krydret tone. Denne variant af basilikum er særlig værdsat i det thailandske og vietnamesiske køkken for sin evne til at tilføje dybde og nuance til forskellige retter. Thai basilikum er en etårig plante i det danske klima, hvilket betyder, at den vokser, blomstrer, og fuldfører sin livscyklus inden for et år. Den er ikke hjemmehørende i Danmark, men kan dyrkes her i sommermånederne og bidrager til biodiversiteten i haven ved at tiltrække pollinerende insekter som bier.

Såning

  1. Forberedelse af Såjord: Thai basilikum trives bedst i velnæret, veldrænet jord med en neutral til let basisk pH-værdi. Forbered jorden ved at blande kompost eller andet organisk materiale i for at forbedre næringsindholdet og dræningsevnen.

  2. Såtidspunkt: Da Thai basilikum er følsom over for kulde, anbefales det at så frøene indendørs ca. 6-8 uger før den sidste forventede frost. Frøene kan også sås direkte udendørs, når al fare for frost er ovre, og jordtemperaturen konsekvent er over 15°C.

  3. Sådybde og Afstand: Så frøene overfladisk, da de kræver lys for at spire. Dæk forsigtigt frøene med et tyndt lag jord eller vermiculite. Hold en afstand på ca. 20-30 cm mellem planterne for at give plads til vækst.

  4. Vanding og Pleje: Hold jorden jævnt fugtig, men ikke vandmættet. Thai basilikum foretrækker en solrig placering, men kan tolerere let skygge. Undgå at vande direkte på bladene for at minimere risikoen for sygdomme.

  5. Udtynding: Når frøplanterne er store nok til at håndtere, og har udviklet et par ægte blade, udtynd dem for at sikre, de har tilstrækkelig plads til at vokse.

Pleje Gennem Sæsonen

  • Gødning: Tilføj let gødning med jævne mellemrum, især hvis du bemærker, at væksten stagnerer eller bladfarven falmer.
  • Beskæring: Beskær planten regelmæssigt for at fremme en busket vækst og forhindre, at den går i blomst for tidligt. Fjernelse af blomsterhovederne, når de dukker op, vil også forlænge høstsæsonen.

Høst

Thai basilikum kan høstes løbende, når planten har nået en tilstrækkelig størrelse. Pluk blade og skud efter behov for at tilføje frisk smag til dine retter. Høst om morgenen for den bedste aroma.

Vigtige Tips

  • Thai basilikum er følsom over for lave temperaturer, så beskyt unge planter mod sen frost ved at dække dem med fleece eller flytte dem indendørs om natten.
  • Planten er ikke kun nyttig i køkkenet men også attraktiv for pollinerende insekter, hvilket gør den til en værdifuld tilføjelse til enhver have med fokus på biodiversitet.

Ved at følge disse trin kan du nyde din egen Thai basilikum hele sommeren og bidrage positivt til havenes økosystem.

Tilbage til blog