Såvejledning til Voksurt - Cerinthe major 'Purpurascens'

Såvejledning til Voksurt - Cerinthe major 'Purpurascens'

Såvejledning til Voksurt - Cerinthe major 'Purpurascens'

Voksurt, også kendt som Cerinthe major 'Purpurascens', er en fascinerende plante, der tiltrækker sig opmærksomhed med sine unikke blomster og blålilla til stålgrå blade. Selvom den ikke er hjemmehørende i Danmark, trives den godt i dansk klima og er blevet populær i haver for sit eksotiske udseende og fordi den tiltrækker bestøvere såsom bier og humlebier, hvilket bidrager positivt til biodiversiteten. Denne etårige plante er let at dyrke og kan tilføje et touch af farve til enhver have.

Er Cerinthe major 'Purpurascens' en staude eller etårig i Danmark?

I Danmark betragtes Cerinthe major 'Purpurascens' som en etårig plante. Det betyder, at den skal sås hvert år, da den ikke overlever de kolde vintermåneder udendørs.

Såvejledning

  1. Tidspunkt for såning: Voksurt kan sås direkte i haven fra midten af april, når risikoen for frost er minimal. Alternativt kan man starte forspiring indendørs i marts for at få en tidligere blomstring.

  2. Jordforhold: Vælg et solrigt til delvist skygget område med veldrænet jord. Voksurt er ikke kræsen og kan vokse i de fleste jordtyper, men en let og humusrig jord er ideel.

  3. Såning: Så frøene omkring 2 cm dybt i jorden. Hold et mellemrum på ca. 20-25 cm mellem planterne, da de vil sprede sig, når de vokser.

  4. Vanding: Vand godt efter såning og sørg for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Voksurt tåler dog ikke overvanding, så jorden skal kunne tørre mellem vandingerne.

  5. Pleje: Når frøplanterne er store nok til at håndtere, kan du tynde dem ud, så der er god plads til, at de kan vokse og udvikle sig. Fjern ukrudt omhyggeligt fra området for at minimere konkurrence om næringsstoffer.

  6. Gødning: Det er ikke nødvendigt at gøde overdådigt, men en startgødning kan hjælpe de unge planter på vej. Voksurt har godt af en let dosis organisk gødning tidligt i vækstsæsonen.

  7. Blomstring: Du kan forvente at se voksurtens karakteristiske purpurfarvede blomster fra det sene forår og ind i sommermånederne.

Efter pleje

Selvom voksurt er etårig i Danmark, kan den selvså sig, hvis du lader nogle af de modne frøkapsler blive på planten og sprede sig i haven.

 

Tilbage til blog