Januar i haven?

Januar i haven?

Selvom vinteren holder haven i sit faste greb, og det meste af livet ligger i dvale, er der stadig ting, du kan gøre for at forberede din have til den kommende sæson. Januar er en god måned at organisere og planlægge i.

Rengøring og Vedligeholdelse:

  • Start med at gøre rent i dit havearbejdsrum. Rengør og vedligehold dine haveredskaber, så de er klar til brug, når foråret melder sin ankomst. Brug varmt vand og en børste til at rengøre potter og plantebakker. Hvis der er behov for rengøringsmiddel, vælg da et biologisk nedbrydeligt et af slagsen.

Planlægning af Haven:

  • Brug de stille vinterdage til at planlægge din have. Tegn et kort over din have og notér, hvor solen skinner mest, og hvor skyggerne falder. Overvej, hvor du vil placere nye blomsterbede eller måske en charmerende urtespiral.

Overvej Blomsternes Tid:

  • Tænk tilbage på sidste år og spørg dig selv: Hvor kunne der have været mere blomstring? Planlæg at så blomster, der blomstrer på forskellige tidspunkter, så du har en kontinuerlig blomstring gennem sæsonerne.

Biodiversitet:

  • Planlæg, hvordan din have kan bidrage til biodiversitet. Overvej blomsterfrø, der tiltrækker bier, sommerfugle og andre gavnlige insekter. Blomster som lavendel, kornblomst og solhat er ikke bare smukke, men de støtter også havefaunaen.

Forberedelse af Jord:

  • Hvis vejret tillader, kan du forberede dine blomsterbede ved at tilføje kompost eller andet organisk materiale. Dette vil forbedre jordens struktur og næringstilgængelighed for de blomster, du planter.

Forspiring:

  • Hvis du er ivrig efter at komme i gang, kan du forspire nogle af de mere sarte blomsterarter indendørs. Dette giver dem en forspring og sikrer tidlig blomstring.

Grøn Gødning:

  • Overvej at så grøn gødning, som f.eks. honningurt eller lupin, i tomme dele af haven. Disse planter vil ikke kun forberede jorden til fremtidig blomstring, men mange af dem vil også tiltrække nyttige insekter og forbedre jordens sundhed.

Fornyelse og Nyplantning:

  • Overvej at forny gamle blomsterbede og tilføje nye sorter. Nye blomsterarter og -farver kan bringe nyt liv og variation til din have.

Blomsterfrøbestilling:

  • Nu er også et godt tidspunkt at bestille frø, så du er klar, når plantesæsonen begynder. Sørg for at have en god blanding af blomsterfrø, der blomstrer på forskellige tidspunkter, samt arter, der er kendt for at være robuste og nemme at dyrke.

Januar er en tid for forberedelse og forventning. Selvom haven hviler, er der masser at gøre for den ivrige gartner. Med disse forberedelser kan du sikre, at din have ikke bare bliver et farverigt skue, men også et bidrag til det lokale økosystem.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.