Såvejledning til solhatten Guldlok, Rudbeckia hirta 'Goldilocks'

Såvejledning til solhatten Guldlok, Rudbeckia hirta 'Goldilocks'

At så solhatten Guldlok, Rudbeckia hirta 'Goldilocks', er en dejlig måde at tilføre din have både skønhed og biodiversitet. Her er en grundig såvejledning, som alle kan følge, uanset forudsætninger.


Rudbeckia hirta 'Goldilocks' er en strålende, guldblomstrende plante, der fungerer som en etårig eller kortlivet staude i det danske klima. Den er kendt for sin robusthed og evne til at tiltrække pollinatorer som sommerfugle og bier, hvilket gør den til en fremragende tilføjelse til en miljøbevidst have.

Hvad du skal bruge

  • Solhattefrø (Rudbeckia hirta 'Goldilocks')
  • Såbakke eller potter
  • God, veldrænet jord
  • Vandingskande
  • Plastikpose eller klar plastikdæksel

Fremgangsmåde

1. Forbered jorden

Start med at forberede din såbakke eller potter med en god, veldrænet jord. Sørg for, at jorden er fugtig, men ikke våd, inden såning.

2. Så frøene

Så frøene let på jordoverfladen. Solhattefrø kræver lys for at spire, så dæk dem ikke med jord, eller dæk dem kun let med et meget tyndt lag jord. Forsigtig vanding efter såning kan hjælpe med at sikre, at frøene har god kontakt med jorden.

3. Skab et fugtigt miljø

Dæk såbakken eller potterne med en plastikpose eller et klart plastikdæksel for at holde på fugtigheden og skabe et drivhuslignende miljø. Dette trin er vigtigt for at fremme spiring.

4. Placering og lys

Placer såbakken eller potterne et sted med masser af lys, men uden direkte sollys. Et lyst vindue eller en vinterhave er ideel. Temperaturen skal helst være mellem 18-22°C for optimal spiring.

5. Vent på spiring

Frøene vil typisk spire inden for 7-14 dage, afhængigt af temperatur og forhold. Når frøene begynder at spire, fjern plastikdækningen for at tillade luftcirkulation og forhindre skimmelvækst.

6. Udprikling

Når planterne er store nok til at håndtere (typisk når de har et par ægte blade), prik dem ud i individuelle potter eller plant dem direkte ud på det sted i haven, hvor de skal vokse. Sørg for at vælge et sted med fuld sol til delvis skygge.

7. Pleje under vækst

Vand planterne regelmæssigt, men undgå overvanding. Solhatten er tørketolerant, når den er etableret, men regelmæssig vanding fremmer vækst og blomstring. Tilføj en langsomt frigivende gødning for at understøtte sund vækst.

Rudbeckia hirta 'Goldilocks' blomstrer fra sommer til efterår, hvilket giver en lang periode med farve og liv i din have. Ved at følge disse trin kan du nyde de skønne, gyldne blomster og samtidig bidrage til at støtte havenes biodiversitet. Husk, solhatten kan selvså sig selv, hvilket kan give dig glædelige overraskelser i de kommende år.

Tilbage til blog