Såvejledning til Solhatten 'Green Eyes' (Rudbeckia hirta)

Såvejledning til Solhatten 'Green Eyes' (Rudbeckia hirta)

Såvejledning til Solhatten 'Green Eyes' (Rudbeckia hirta)

Om Planten

Solhatten 'Green Eyes', kendt videnskabeligt som Rudbeckia hirta, er en livlig og robust plante, der bidrager med sine markante blomster til enhver have. Denne plante er kendt for sine karakteristiske gule blomsterblade og en iøjnefaldende, mørkegrøn midte, som navnet antyder. Selvom den er en et-årig plante i det danske klima, kan den opføre sig som en flerårig i visse områder, hvis betingelserne tillader det. Solhatten er ikke kun en fryd for øjet, men også en kilde til næring for havens bestøvere, som bidrager til biodiversiteten.

Såvejledning

Tidspunkt for såning: Solhatten 'Green Eyes' trives bedst, når den sås tidligt på foråret indendørs eller direkte udendørs efter den sidste frost, når jorden er blevet varm.

Forberedelse af jord: Vælg et solrigt sted med veldrænet jord. Arbejd jorden godt igennem, og tilføj gerne kompost for at forbedre jordens næringsindhold og struktur.

Såning: Så frøene let på jordoverfladen og dæk dem med et tyndt lag jord (ca. 0,5 cm dybt). Solhatten foretrækker lys for at spire, så undgå at så dem for dybt.

Vanding: Hold jorden jævnt fugtig, men ikke vandmættet. Når frøplanterne er etableret, kan Solhatten tåle kortvarige tørkeperioder, men regelmæssig vanding fremmer sund vækst.

Spiretid: Forvent spiring inden for 2-3 uger ved en jordtemperatur omkring 18-21°C. Hvis du starter planterne indendørs, kan du flytte dem ud, når de er stærke nok og risikoen for frost er overstået.

Udplantning: Når frøplanterne har nået en håndterbar størrelse og efter risiko for nattefrost er væk, udplant dem på et solrigt sted i haven med ca. 30-40 cm afstand mellem hver plante.

Pleje: Rudbeckia hirta 'Green Eyes' er relativt let at passe. Fjern visne blomster for at fremme længere blomstring og for at undgå uønsket selvsåning.

Yderligere Information

Solhatten er ikke kun værdsat for sin skønhed og som fødekilde for insekter, men har også været brugt i traditionel medicin, hvilket giver den et strejf af historie og mystik. Den er ikke giftig og er sikker i en have, hvor børn og kæledyr færdes.

Denne plante, med sin robuste natur og smukke blomster, er en fremragende tilføjelse til enhver have, der ønsker at støtte biodiversiteten og tiltrække pollinatorer. Ved at følge ovenstående vejledning, kan du nyde skønheden og de miljømæssige fordele ved Solhatten 'Green Eyes' i din egen have.

Tilbage til blog