Såvejledning til solhat

Såvejledning til solhat

Hos biblomst elsker vi solhatte (ja, dem elsker vi også).

Her beskriver vi, hvordan vi sår de primært to typer af solhat-frø der findes.

Frøene fra solhat deler vi op i to varianter efter deres størrelse. De skal behandles forskelligt og det er ret vigtigt for at de vil lykkedes. 

De store ser typisk sådan her ud
De "store" solhatfrø

Ser frøene til din solhat ud som disse - det kan være udgaven "Cherry Brandy" eller "White Swan", så kan du forspire dem sådan her; 
Frøene kan sås fra februar til og med maj, hvis de sås indenfor.
Vi begynder med at gøre potter klar med så- og prikle-jord. Jorden skal trykkes rigtigt godt sammen, så den bliver god til at suge vandet op nedefra. Vi vil nemlig sætte den i en bakke med vand, så den ikke skal vandes oppefra. Vi vil gerne undgå at vande oppefra, da det kan forstyrre frøet, ved at flytte på jorden eller skabe råd.
Når jorden er klar i potten, sørger vi for at den er gjort fugtig, ikke våd. 
Derefter lægger vi et-tre frø i potten med afstand imellem. (det afhænger lidt af pottens størrelse). De trykkes let ned på jordoverfladen så vi sikrer kontakt til den fugtige jord.
Herefter lægger vi en lille smule så- og prikle-muld ovenpå, mellem tre og fire MILIMETER. Det øverste jordlag trykkes forsigtigt ned mod frøet, så der er kontakt og jorden ikke er for luftig.

Nu fyldes der vand i undervandingsbakken. Der skal ikke være mere end en halv til en hel centimeter vand. For meget vand gør jorden mere våd end fugtig og så vil frø og spirer rådne. 
Til gengæld må jorden heller ikke tørre ud. Derfor skal der holdes godt øje, afhængig af temperaturen.

De mindste solhatfrø kan se sådan her ud
De mindste solhatfrø

De små frø skal have samme behandling som beskrevet for de større frø ovenfor. Her skal du blot undlade at dække dem med jord. Det er afgørende for om de vil spire.

Tilbage til blog